Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

'Vi tro, vi alle tro på Gud' - ny e-bog om Credo-salmen

Organist og underviser i kirkemusik ved FUV Peter Weincke har netop udgivet e-bogen "Vi tro, vi alle tro på Gud". Den handler om skiftende tiders måde at håndtere den evangelisk-lutherske gudstjeneste på – med Credo-salmen som case.

Bogen, der bærer undertitlen Studier i de liturgi- og kirkemusikhistoriske scenarier i forbindelse med liturgiske omvæltninger i Dan­mark med den lutherske trossalme som Case, er en interaktiv e-bog bog med mange links og hørbare musikeksempler. Den udspringer af et projekt i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter om liturgi og kirkemusik.

Med afsæt i dagens overvejelser om tradition og fornyelse inden for folkekirken behandler bogen en af de gamle lutherske kernesalmer, trossalmen ”Vi tro, vi alle tro på Gud” (Salmebogen nr. 437) og dens melodi op gennem dansk kirkehistorie og sætter fokus på spørgsmålet: Har tidligere tider gjort sig de samme overvejelser om tradition og fornyelse, når den evangelisk-lutherske gudstjeneste herhjemme skulle videreudvikles?  

Det er bogens ærinde at vise, hvorledes myndigheder, politiske omstændigheder, enkeltpersoner, stilistiske strømninger og teologiske, liturgiske og kirkemusikalske interesser har vist sig at være afgørende for trossalmens trivsel eller mistrivsel.

Med denne historiske perspektivering som baggrund og inspiration slutter bogen med at opfordre til at diskutere en ny vinkling af et underprioriteret og med tiden opgivet liturgisk element. Nye undersøgelser har vist, at faste kirkegængere ofte forholder sig mere dynamisk til den kirkelige tradition, der snarere opfattes som "kulturbærende" end som reaktionær.

Fornyelse behøver ikke nødvendigvis opfattes som en modsætning til traditionen, men snarere som en naturlig og nødvendig udløber af den med det formål at "skabe et nutidigt og vedkommende udtryk i højmessen". Med andre ord: Ville den kristne trosbekendelse i dag kunne udformes på nye måder med udgangspunkt i den historik, som bogens behandling af Credo-salmen og dens melodi får afdækket?

Læs bogen

Download Vi tro, vi alle tro på Gud (pdf)

Læs også: Gudstjenestens klang - liturgikonference 2016 


Illustration: Fra bogens forside