Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Glædelig jul

Glædelig jul!

En julehilsen til alle fra rektor Hans Vium Mikkelsen

Det er mærkelige tider. Vi glæder os til jul, til samvær med venner og familie, til julefrokost med gode kollegaer, og forventningen om allerede snart at have fået én æbleskive for meget… 

Samtidig med det oplever vi for første gang i manges levetid en verdenspolitisk krise, hvor en stormagt har invaderet et frit naboland for på den måde at vinde territorium. Mange drager sammenligninger med optakten til 1. verdenskrig med høj inflation, politisk ustabilitet, knaphed på ressourcer og angst for at Ruslands krig imod Ukraine udvikler sig yderligere og kommer ud af kontrol.

Det er med andre ord ikke blot mærkelige, men også usikre tider. Vi kan ikke længere bare forud­sætte vækst og fremgang i den vestlige del af verden – hvilket fordrer, at vi gentænker vores tilgang til og forståelse af vores forhold til omverdenen. 

Og ind i alt dette lyder julens budskab: Frygt ikke! Det er jo ikke et udsagn om, at vi skal lukke øjnene for realite­terne og lade som ingenting; men det er et budskab, som tilsiger os at leve med håbet som fortegn, at vi skal leve i tro på og tiltro til, at det i sidste ende er kærlighedens magt, som vil sejre. 

Meningen med livet er større end meningen med mit liv. Vi har fået givet en skabelsesramme at forstå os selv ind i og ud fra – en ramme som både rummer fødsel, liv og død. Vi er ikke blevet lovet, at livet går op, eller at vi vil kunne handle os ud af alle problemer. Men vi har fået givet en fortælling, der kan rumme livet i al dens ambivalens.

Dy Plambeck formulerer julehåbet i al sin kraft og skrøbelighed i adventssalmen 'Hold håbet op': 

1. Hold håbet op, og hold det udstrakt foran mig,
her er en fremtid, her er liv, han er på vej.
Se, snefnug ligner noder i en symfoni,
jeg ser på himlen over dét, jeg lever i.
Hold håbet op.
Stjernen viser vej.
Hold håbet op.
Mørket skjuler sig.
Hold håbet op.
Hold det foran mig

3. En julerose er en smuk men ydmyg blomst,
Jeg tænker på et ord, det er: Tilstedekomst.
En glød i mørket, og jeg mærker glæden ved,
han er på vej, det er et lys af evighed.
Hold håbet op.
Stjernen viser vej.
Hold håbet op.
Mørket skjuler sig.
Hold håbet op.
Hold det foran mig.

Med ønsket om en rigtig glædelig jul og et godt og velsignet nytår! 

Hans Vium Mikkelsen
Rektor for Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter