24. søndag efter trinitatis
Musikvalg 24. s. e. trinitatis

Musikvalg

Forslag til præ- og postludium i to sværhedsgrader samt motet for ligestemmigt og blandet kor

Præludium I
J. Pachelbel: Fuga i d-mol. Ausgewählte Orgelwerke I. Bärenreiter 238.

Postludium I
J.P Erichsen: ”I al sin glans nu stråler solen” eller ”Du, som går ud fra den levende Gud”, Elleve koralpræludier til kirkeårets højtider. Dansk Kirkemusiker Forenings Forlag

Præludium II
J. S. Bach: Præludium i a-mol BWV 543, Orgelwerke, vol. 2, C.F. Peters

Postludium II
Carl Nielsen: Præludium XXVIII. 29 små præludier, Opus 51, Wilhelm Hansen

Motet for ligestemmigt kor
Otto Mortensen, arr. Jane Laut: ”Jeg kender et land”, DDS 561 vers 11-13.
Satsen kan hentes her.

Charles Gounod: Kyrie. Messe brève no. 4 i C, Carus-Verlag 27.024

Motet for blandet kor
Otto Mortensen: ”Jeg kender et land”, DDS 561 vers 11-13. 7 korsange med tekster af N.F.S. Grundtvig. Folke- og Skolemusik, Wilhelm Hansen, 1983

Begrundelse for musikvalg
Begge præludier står i mol, som per konvention opfattes som mørk og alvorlig. Pachelbels fugatema er en nedadgående kvart, udfyldt med halvtoner, det vil sige kromatisk, hvad der – igen via konventionen – meddeler sorg, smerte eller måske ensomhed.

Den egentlige drivkraft i enhver gudstjeneste er Guds hellige Ånd. Orgelet har gennem århundreder været betragtet som Helligåndens instrument. Orgelet er jo et blæseinstrument, som drager ånde, og som puster liv og toner i den omgivende luft.
”I al sin glans nu stråler” er vores danske pinsesalme par excellence. Her virker Ånden, som puster liv i os! Hvis man synes, at det er for malplaceret, hen på efteråret, at associere til pinseliljer og sommer skær og blid, kan man i stedet spille Erichsens fantasi over ”Du, som går ud fra den levende Gud” fra samme hæfte.

Carl Nielsens præludium bevæger sig så frit i harmonik, at det næsten overskrider de tonale love. Rytmen er sjældent livlig. De hurtige noder springer rundt som tunger af ild.

Gounods Kyrie er vellyd. ’Feel good’ for de unge piger. Det er gavnligt ind imellem at synge noget, der lyder godt. Kyrie-anråbelsen er i tråd med den overvejende tematik sidst i kirkeåret. Bønnen om, at Vor Herre må lade nåde gå for ret, er henvendt til Helligånden som den, der virker syndernes forladelse.

Om brugen af "Jeg kender et land" som motet se note om genkendelse og ny-oplevelse under Tværfagligt notat.