Fortsæt til hovedindholdet
Udgivelser og rapporter
Rapport

Tredobling af funktionspræster de seneste 20 år

Den store stigning peger på, at folkekirken er under forandring

Hver sjette præst er funktionspræst
Antallet af funktionspræster i Danmark er næsten tredoblet de seneste 20 år. I dag er hver sjette præst funktionspræst - i de fleste tilfælde er det dog i en kombination med en stilling som sognepræst. Den markante stigning peger på, at folkekirken er under forandring, fortæller rapporten ”Funktionspræster i Danmark – en kortlægning” fra 2015, som en forskergruppe ved Aarhus Universitet stod bag.

Læs rapporten "Funktionspræster i Danmark - en kortlægning"

Funktionspræstens tilstedeværelse opfattes som meningsfuld og værdifuld
Der har været fængsels,- hospitals- og værnspræster langt tilbage i tiden, men der er kommet nye til. Og funktionspræster er nu mere efterspurgte end nogensinde. På steder, der har et veletableret og organiseret samarbejde med funktionspræsten, bliver præstens tilstedeværelse opfattet som særdeles meningsfuld og værdifuld. Sygehuspersonale beretter om et stigende behov hos patienterne for én, der har tid til at tale med dem. Personalet fremhæver den ro, som funktionspræsterne kommer med, og at de tør være i magtesløsheden og krisen sammen med patienten og de pårørende.

Yder sjælesorg, tilbyder ritualer og kan fungere som modkultur til systemet
Når funktionspræsterne selv skal fortælle om deres betydning, går tre elementer igen: De yder sjælesorg, de tilbyder ritualer, og de kan fungere som en modkultur til systemet. En fængselspræst fortæller, at samtaler med de indsatte er noget af det vigtigste, han bidrager med. Men han er også blevet mere bevidst om, hvor helende og lægende kirkens ritualer kan være for de indsatte; for nogle er det en ny start.

Mange forsøg på nytænkning og fornyelse
Folkekirken er under forandring, og der er mange forsøg på nytænkning og fornyelse. Da rapporten udkom var der for eksempel tre pilgrimspræster, syv natkirkepræster og to præster for åndeligt søgende i Danmark. I dag er der en bred vifte og et langt større antal end tidligere.

Folkekirken i menighedsmæssig transformation
”Folkekirken står midt i en ganske markant menighedsmæssig transformation, i 1970'erne blev der eksperimenteret med gudstjenesteformer for at komme folk i møde, i dag er det menighedsformerne, der arbejdes med”, udtaler Hans Raun Iversen, lektor i praktisk teologi ved Københavns Universitet.

 

Se præsentation af undersøgelsen her ved Henrik Reintoft Christensen ph.d, lektor ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet