Fortsæt til hovedindholdet
Udgivelser og rapporter
Rapport

Opskriften på at rekruttere til menighedsråd 

Personlige opfordringer kan få flere til at stille op til menighedsrådsvalg

Opfordringer til de, der overvejer at stille op
Det er ikke nødvendigvis helt så umuligt at skabe interesse for menighedsrådsarbejde, som det ofte forlyder. Opskriften på at få flere til at stille op til menighedsrådsvalg er at give en personlig opfordring. Især hvis man gør sig ulejlighed med at overveje, hvem der skal spørge hvem. Det er nemlig ikke uden betydning. Det viser undersøgelsen ”Kandidatvillighed – at være eller ikke være kandidat til menighedsrådet”, som er lavet af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter for Kirkeministeriet.

Læs rapporten "Kandidatvillighed - at være eller ikke være kandidat til menighedsrådet" 

280.000 mulige kandidater
I en stikprøve-undersøgelse med svar fra 2719 medlemmer af folkekirken har undersøgelsen stillet spørgsmålet ”Er du villig til at stille op som kandidat til et menighedsrådsvalg?” 7,9 procent har svaret ”Ja, jeg har allerede overvejet det” eller ”Ja, hvis jeg blev opfordret til det”. 6 procent svarer, at det netop er en personlig opfordring, der kan få dem til at stille op. Omregnet til hele befolkningen svarer det til op imod 280.000 personer som mulige kandidater.

Præsentation
Birgitte Graakjær Hjort, leder af Folkekirkens Videnscenter, præsenterer undersøgelsen. Mød også et menighedsrådsmedlem, der fortæller om baggrunden for, at hun valgte at stille op til menighedsrådsvalget.

Idealtyper
Hvem er de personer, der ønsker at stille op til menighedsrådsvalg, og hvem er de folkekirkemedlemmer, der helst ikke stiller op? Og hvem skal spørge hvem for at få et ja? Det lægger undersøgelsen nogle resultater frem på ved at opstille nogle idealtyper.

De kan lettest se sig selv som kandidater
De mennesker, der lettest kan se sig selv som kandidater, nyder generelt meget forskellige kulturelle tilbud og trives også med at tage ansvar for civilsamfundet gennem f.eks. politisk medlemskab eller som aktiv i foreningsliv.

De kan ikke se sig selv stille op
De, som ikke kan se sig selv stille op til et menighedsrådsvalg, føler sig gerne for travle eller interesserer sig ikke for folkekirkens daglige forhold.

Ikke ligegyldigt hvem opfordringen kommer fra
Det er ikke ligegyldigt, hvem opfordringen til at stille op som kandidat kommer fra. Undersøgelsen viser bl.a., at en opfordring fra præsten har stor betydning for de meget religiøse. For andre er der betydelig større mulighed for et ja, hvis opfordringen kommer fra en af lokalområdets personer, som ikke er ansat i den lokale kirke. 

Læs en sammenfatning af undersøgelsens resultater her