Projekter, undersøgelser og rapporter
Nyheder

Opskriften på større Kandidatvillighed

Personlige opfordringer kan få flere til at stille op til menighedsrådsvalg.

Det er slet ikke så umuligt at skabe interesse for menighedsrådsarbejde, som meget ellers tyder på. Opskriften på større villighed til valg er personlige opfordringer til dem, der overvejer det. Det viser undersøgelsen ”Kandidatvillighed – at være eller ikke være kandidat til menighedsrådet”, som er lavet af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter for Kirkeministeriet.

I en stikprøve-undersøgelse med svar fra 2719 medlemmer af folkekirken har undersøgelsen stillet spørgsmålet ”Er du villig til at stille op som kandidat til et menighedsrådsvalg?” 7,9 procent har svaret ”Ja, jeg har allerede overvejet det” eller ”Ja, hvis jeg blev opfordret til det”. 6 procent svarer, at det netop er en personlig opfordring, der kan få dem til at stille op. Omregnet til hele befolkningen svarer det til op imod 280.000 personer som mulige kandidater.

Hvem er de personer, der ønsker at stille op til menighedsrådsvalg, og hvem er de folkekirkemedlemmer, der helst ikke stiller op? Det lægger undersøgelsen også nogle resultater frem på ved at opstille nogle idealtyper for begge lejre.

De mennesker, der lettest kan se sig selv som kandidater, nyder generelt meget forskellige kulturelle tilbud og trives også med at tage ansvar for civilsamfundet gennem f.eks. politisk medlemskab eller som aktiv i foreningsliv. De, som ikke kan se sig selv stille op til et menighedsrådsvalg, føler sig gerne for travle eller interesserer sig ikke for folkekirkens daglige forhold.

Og det er ikke ligegyldigt, hvem opfordringen til at stille op som kandidat, kommer fra. Undersøgelsen viser bl.a., at en opfordring fra præsten har stor betydning for de meget religiøse. For andre er der betydelig større mulighed for et ja, hvis opfordringen kommer fra en af lokalområdets personer, som ikke er ansat i den lokale kirke.

En sammenfatning af resultaterne kan læses her.

Hele bogen.