NB: Bemærk at dette er et eksternat-kursus på Aarhus Universitet lavet i et samarbejde mellem Afdeling for Teologi, ARTS og FUV. Der skal søges om optagelse såvel direkte hos universitetet som hos FUV; der er brugerbetaling. Nærmere oplysning om pris, ansøgningsprocedure m.m. findes på denne side hos universitetet: arts.au.dk/uddannelse/efter-og-videreuddannelse/tomplads-paa-arts/
Spørgsmål om konfessionel identitet skal ligeledes drøftes på baggrund af mere generelle, almenmenneskelige spørgsmål om personlig og kollektiv identitet, dens konstitution og transformation i lyset af samspillet mellem forskellige perspektiver. Her beskæftiger vi os med bl.a. emotionsfilosofiske, erindrings- og narrativitetsteoretiske aspekter af identitet.
Spørgsmål om konfessionel identitet skærpes overfor andre kristne konfessioner og ’fremmede’ religioner. I diskussion med Peter Lodberg læser vi uddrag af hans bog Tro versus tro: Kristendommen i dialog og konflikt gennem 2000 år (2021). Hvordan skal kristendommen i dag stille sig i forhold til andre ’guder’ end den treenige, og hvordan kan troen på den kristne Gud som den ultimative realitet fastholdes i en religionspluralistisk verden?
Kursets anden del i uge 35 belyser religionsdialog ved at spørge, hvordan dialogen praktiseres i forskellige religioner, og hvad den betyder erkendelsesteoretisk og etisk set. Den inter-religiøse samtale kan forandre ens verdens- og menneskesyn, ens gudsforestilling, ens holdning til livet, ja hele livsstilen. Hicks fremstilling af eksklusivisme, inklusivisme og pluralisme peger på det problem, at ’rationalitet’ ikke er så universel, som oplysningsfilosofien påstod. Men hvordan kan vi så vurdere religioner, der proklamerer noget som ’sandt’, som ifølge andre religioner er ’usandt’, når der ikke findes urokkelige sandhedskriterier for religiøse grundoverbevisninger?
På programmet står desuden dialogfilosofiske klassikere som Rosenzweig og Buber, hermeneutiske tilgange, som repræsenteres af bl.a. Gadamer, men også Levinas’ kritik af dialogens begrænsninger, der indebærer en fænomenologisk nyformulering af forholdet mellem ’selvet’ og ’den anden’. Sammenhængen (og den nødvendige gensidige korrektur) mellem dialogik og dialektik tydeliggøres med hensyn til Platon, Hegel og Kierkegaards eksistenstænkning. Dialogens polyfoni kommer til udtryk hos f.eks. Bakhtin og Tracy. Men betyder det, at konfessionel teologi bør erstattes med en interreligiøs teologi, som Meir har foreslået?
Til sidst reflekterer vi over kernebegrebet ’dialog’ gennem empiriske studier for at finde ud af, hvordan inter-religiøs dialog kan lykkes i praksis for at løse eller ’mestre’ en religionskonflikt. Kirkehistoriker Katharina Heyden (Universitet Bern) vil i den sammenhæng præsentere et nyt tværfagligt forskningsprojekt i Schweiz. Sammen med gæsteprofessor Paul Mendes-Flohr (University of Chicago & Hebrew University Jerusalem) skal vi se på ‘dialog’ som et trans-disciplinært begreb og en mødebegivenhed, der kan bygge bro over afgrunden mellem modsatrettede identiteter.Lars Sandbeck:
Folkekirkens bekendelsesskrifter og den konfessionelle identitet.
Professor MSO, dr.theol., Peter Lodberg, Afd. f. teologi, ARTS, AU:
Økumenisk teologi og folkekirkens lutherske bekendelse - hvordan hænger det sammen?
Sognepræst og retsteolog, ph.d., Kristine Garde:
Præsteløftet og dets betydning for folkekirkens konfessionelle identitet.
Professor, dr.theol., Claudia Welz, Afd. f. teologi, ARTS, AU:
1. Personlig og kollektiv identitet, dens konstitution og transformation.
2. Almenmenneskelig, religiøs og konfessionel identitet.
3. Religionsdialog – hvad er det, og hvordan praktiseres denne dialog i forskellige religioner?
Professor, dr.theol., Katharina Heyden, Bern Universitet:
Religion og konflikt – dialogisk koproduktion af religiøs identitet?