Fortsæt til hovedindholdet
FUV
Kursusprogram

Specialudd. i almen teologi, Forsoningens fænomenologi I,2

Forsoning er et af de store ord, som umiddelbart giver mening, men som reelt refererer til en meget sammensat virkelighed. Kurset vil behandle forsoning ud fra et tværfagligt perspektiv og vil bestå i en gennemgang og undersøgelse af fem af de fænomener, som ofte indgår i en forsoningsproces: tilgivelse, retfærdighed, sandhed, tillid og fred.

Kurset er del af et specialuddannelsesforløb som strækker sig over tre kursusuger: 5.-7. maj 2025 ,20.-23.oktober 2025 og 23.-26. februar 2026. Tilmelding fordrer deltagelse i alle tre kurser.

Forsoning kan ikke sættes på formel eller beskrives fuldt ud. Det undslår sig som alt væsentlig alment menneskeligt og relationelt en udtømmende beskrivelse. Med kurset skal det blive tydeligt, at forsoning på én og same tid er noget som kan rammesættes, og noget som undslipper os, når det virkeligt hænder. Forsoning indeholder som fænomen en transcendenserfaring, og alene af den grund er det også vigtigt at inddrage teologi og religon, som har sprog for den type af erfaringer. Forsoning er en proces, som ofte finder sted på trods, båret af en vision og et håb om en bedre fremtid. 

Forsoning dækker over mange forskellige forhold og livssfære, fra det private til det offentlige, fra det intime rum til den politiske sfære, lige så vel som forsoning kan beskrives som en proces, der finder sted gennem nogle forskellige faser.  Forsoning kan både angå at forsone sig med sig selv, sit liv og historie, at forsone sig med et andet menneske, og det kan være grupper eller lande som forsoner sig med hinanden efter krig og konflikt. Kurset vil have primær fokus på forsoning på baggrund af konflikter mellem forskellige grupper, etniciteter eller lande.

Vi vil i løbet af kursusrækken undersøge nogle af de centrale  fænomener, som kan indgå i en holdbar forsoningsproces, og herunder også se på hvordan de forholder sig til hinanden. Vi vil i løbet af de i alt tre ugers kursusforløb omhandle fem temaer: Tilgivelse, retfærdighed, sandhed, tillid og fred. Kurset vil analysere og udfolde forsoning ud fra en teologisk optik og med et tværfagligt perspektiv med fokus på forsoningens samfundsmæssige betydning.

NB: Der er tale om et specialuddannelsesforløb, som behandler temaet forsoningens fænomenologi over tre ugekurser. Kursisterne forpligter sig med tilmelding til at deltage i alle tre ugekurser, samt at skrive en skriftlig opgave på 10-15 sider. I vil i forbindelse med den skriftlige opgave få mulighed for at dykke yderligere ned i et af temaerne. Pensum for opgaven er 500-800 sider. Deltagelse forudsætter villighed til at arbejde med temaet mellem kurserne.

Lektor ph.d. Hans Vium Mikkelsen:
1. 
Sandhed som del af  en forsoningsproces.   
2.  
Tillid – forudsætning, konsekvens eller illusion?
3. 
Monumenter som erindringsbærere

Lektor, ph.d. Anne Marie Kragh Pahuus, Institut for Kultur og Samfund, filosofi:
1. Tillid som filosofiske grundbegreber hos K. E. Løgstrup og Hannah Arendt
2. 
Pluralitet som jordens lov. Hvorfor forsoning ikke er det samme som homogenitet

Professor, ph.d., dr. habil Claudia Welz:
1. Hvad er sandhed?
2. Erindringskultur – historie og fortællingers betydning for identitet og selvforståelse

Ekstern lektor, cand.mag.,Hannibal Munk, Roskilde Universitet, Institut for Kommunikation og Humanitisk Videnskab:
Erindringsforskning og historiebrug i forhold til forsoning.  



Dato:20. oktober - 23. oktober 2025
Kursusleder:Lektor, ph.d. Hans Vium Mikkelsen
Målgruppe:Præster der deltager i forløbet
Kursustype:Internatkurser
Kursussted:FUV Løgumkloster/Refugiet
Kursus-id:K. 49/25 - 3063
Ansøgningsfristen er udløbet