Fortsæt til hovedindholdet

Seminar for præster og psykologer, 3

Som psykologer og præster støder vi på mennesker der er ramt på eksistensen. Begge fag er vant til at rammesætte menneskers livsspørgsmål, herunder de eksistentielle overvejelser der kan rejse sig i mødet med ulykke, sygdom og sorg.

Dette seminar om forsoning er nummer tre af tre i en række seminarer, der beskæftiger sig med nogle af de grundlæggende spørgsmål vi kommer med til hver vores fag. Set i en sammenhæng er de tre kurser udsprunget af et ønske om at revitalisere den faglige udveksling mellem teologi og psykologi, og sætte religionspsykologien på dagsordenen.

Krænkelse skaber sår, der kan rive relationer itu og efterlade dybe spor i menneskers liv. Forsoning handler ikke blot om tilgivelse, men om at genoprette tillid og finde en vej (frem?). Men hvordan heler vi sår uden at bagatellisere smerten? Og hvilke skridt kan føre fra brud til forsoning i både personlige og samfundsmæssige relationer? Findes der krænkelser kun Gud kan tilgive. Skal Gud tilgive alt? Skal vi?

Sådan er nogle af de spørgsmål vi vil stille til temaet og som vi vil angribe fra forskellige vinkler.

Anne Marie Pahuus, lektor i filosofi på Aarhus Universitet, vil til en start med udgangspunkt i Arendt og Løgstrup se nærmere på forholdet mellem tilgivelse, forsoning og ensomhed, og sætte det ind i en eksistensfilosofisk og fænomenologisk kontekst.

Paul Leer-Salvesen har bakgrund som forfatter, fængselspræst og professor i etik. Han er teolog og filosof og har en doktorgrad i kriminologi. Han arbejder empirisk og vil på den baggrund vise hvordan han forstår temaet forsoning som værende centralt, og bedst forstås som proces og ikke som resultat. Når mennesker udsættes for krænkelser og tab, kan en vej til forsoning indebære at tåle sandheden om det som skete og sørge sig ”fri”.

Ask Elklit er specialist i psyko-traumatologi, et felt han mere end nogen anden har været med til at opbygge i Danmark. Efter selv at have været udsat for vold undersøgte han effekten af kriseintervention til voldsofre og siden en lang række af undersøgelser at stort set alle traumetyper: veteraner, flygtninge, katastrofeofre, piskesmældsramte, kræftpatienter, incestofre oma. Ask Elklit vil bla. komme ind på hvad der sker med mennesker, der udsættes for voldsomme hændelser i form af potentielle traumer? Kan en krænkelse være et traume? Hvilke forskelle er der mellem ”almindelige” krænkelser og traumatiske overgreb? Kan vi bruge kliniske viden fra behandlingen af traumer til at afbøde effekten af krænkelser? Hvilken rolle spiller skyld og skam i bearbejdningen af overgreb og livstruende hændelser? Er tilgivelse og forsoning nødvendige og tilstrækkelige mål eller strategier? Hvornår og hvordan kan kristne forestillinger om tilgivelse og forsoning bruges i traumebehandlingen?

På seminaret skal du som psykolog være forberedt på at medbringe historier fra din kliniske hverdag. Som præst skal du være klar til at dele dine sjælesørgeriske samtaler - naturligvis i anonymiseret og generaliseret form. Bemærk at der vil være en eller anden form for forskningsrelateret aktivitet ifm. seminaret, da vi er optaget af at skabe et forskningspræget tværfagligt miljø mellem præster og psykologer.

Seminarerne gennemføres som teoretiske oplæg, fælles eksplorering og refleksionsøvelser i en værkstedsform. Der er indlagt tid til at udveksle ideer og synspunkter mellem deltagerne.

Der refereres ikke nødvendigvis i undervisningen til kursuslitteraturen angivet nedenfor. Litteraturen betragtes udelukkende som et introducerende tilbud.

En bemærkning til Paul Leer-Salvesens undervisning: Han er ”sørlænding” og taler et letforståeligt norsk. Jeg har bl.a. brugt ham uden problemer til læreruddannelsen og til en faglig dag på Bispebjerg Hospital. Og husk - man må altid spørge.

Litteratur

Anne Marie Pahuus: Læs evt. kapitel 7 i Den etiske fordring af K.E. Løgstrup som forberedelse. Læs også gerne indføringen i Hannah Arendt på forlaget Eksistensen.

I øvrigt er AMP forfatter til en Tænkepause om kærlighed og en bog om Hannah Arendt på forlaget Eksistensen, https://www.eksistensen.dk/hannah-arendt.html, samt til artikler om tilgivelse og om forsoning, bl.a. som etikkens begyndelse ud fra Hannah Arendt og Løgstrup, https://www.eksistensen.dk/media/wysiwyg/Tidsskrifter/KritiskForum/2011/Kritisk-forum-126.pdf , se også interview i Kristeligt Dagblad: https://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-og-sjael/filosof-forsoning-har-med-kaerlighed-og-mirakler-goere

Relevante bøger af Paul Leer-Salvesen til tema: Tilgivelse, dansk udgave Hans Reitzels forlag 2004; Forsoning, dansk udgave, Alfa 2011; Voldens ansikter, Cappelen Damm 2014, Etikk for profesjonelle, Fagbokforlaget 2021 samt Søke sannhet, Fagbokforlaget 2022.

Se i øvrigt i kursusportalen for evt. artikler


Dato:8. oktober - 10. oktober 2025
Kursusleder:Lektor og autoriseret psykolog Heidi Frølund Pedersen og Sogne- og hospitalspræst Karsten Flemming Thomsen
Målgruppe:Andre interesserede og Præster
Kursustype:Internatkurser
Kursussted:FUV Løgumkloster/Refugiet
Pris:For andre end præster 5.400,00 kr.
Ansøgningsfrist:8. juli 2025
Kursus-id:K. 48/25 - 3118