Fortsæt til hovedindholdet
fkuv.dk
Kursusprogram

ONLINE Syndsbegrebets aktualitet i en præstations- og perfektionskultur

OBS! Kurset aflyses som et fysisk kursus i Løgumkloster; men vil i stedet blive afviklet som et online-kursus åbent for alle, der tilmelder sig inden den nye deadline torsdag 23. april 2020.
   (P.g.a. den korte frist for ansøgning og godkendelse opfordres ansøgere til at tage direkte kontakt til deres provst og bede om en hurtig behandling af godkendelse af tjenestefrihed.)

Kurset vil bestå i læsning af faglige artikler, videoforelæsninger, Q&A til forelæseren, pastoralteologiske applikationer i skype-grupper og et afsluttende ”zoom-posion”. Afviklingen er tænkt indenfor tidsrammen 9-15, men vil selvfølgelig overvejende være fleksibelt i løbet af dagene.

Uddybende kursusbeskrivelse:

Synden – for slet ikke at tale om arvesynden – har vist sig at være notorisk upopulære begreber i moderniteten. For disse kerneteologiske begreber kolliderer dels med almindelige moderne tanker om mennesket som et naturligt godt eller neutralt væsen og troen på menneskets forædlingspotentiale, dels med den moderne forestilling om individet, dets autonomi og ret til (mere eller mindre hensynsløs) selvrealisering. Spørgsmålet er imidlertid, om ikke netop synden er mere aktuel end nogensinde? Ikke nødvendigvis, hvis synd bliver forstået som en pådraget skyld eller gæld over for Gud, der skal udsones som betingelse for, at der kan opnås hinsidig frelse, men så måske i stedet forstået som brud og traumer i selvforholdet og forholdet til andre mennesker, samfundet og verden – og netop således også et brud i forholdet til Gud? I en præstations- og perfektionskultur fremmes bevidstheden om egne fejl, mangler og fiaskoer, som manifesterer sig psykologisk i skikkelse af stress, angst, skam, ensomhed og fremmedgørelse. På dette kursus vil vi både dykke ned i traditionens begrebsverden og i samtidens sociale og psykologiske tilstande i et forsøg på at arbejde os frem til en aktuel og anvendelig forståelse af, hvad det vil sige at leve med synden som vilkår.

Af programmet:

Mandag den 4. maj:
Tekst (læst forud for sessionen)
10.00-10.30 Videoforelæsning: Lektor, ph.d., Lars Sandbeck:
Introduktion: Synd som teologisk kernebegreb

10.30-11.30 Spørgsmål og kommentarer indsendes til lasa@km.dk. Besvarelser sendes tilbage i fællesmail

14.00-15.00 Pastoralteologiske refleksionsgrupper via Skype v/uddannelsesleder, ph.d. Ulla Morre Bidstrup: Tema: Formidlingen af det evangelisk-lutherske menneskesyn (opgaven findes som separat bilag på kursets hjemmeside)

Tirsdag den 5. maj:
Tekst (læst forud for sessionen)
10.00-10.30 Videoforelæsning: Dekan, dr.theol., Kirsten Busch Nielsen:
Syndens brudte magt

10.30-11.30 Spørgsmål og kommentarer indsendes til kbn@teol.ku.dk. Besvarelser sendes tilbage i fællesmail.

14.00-15.00 Pastoralteologiske refleksionsgrupper via Skype v/Ulla Morre Bidstrup: Tema: Dåbsteologi og dåbssamtalen (opgaven findes som separat bilag på kursets hjemmeside)

Onsdag den 6. maj:
Tekst (læst forud for sessionen)
10.00-10.45 Videoforelæsning: Højskolelærer, ph.d., Christian Hjortkjær:
”Kan jeg få 12 i de 10 bud?” – Synd og skam i en perfektionskultur

10.45-11.45 Gruppedrøftelse med udgangspunkt i tre spørgsmål fra underviseren.

14.00-15.00 Pastoralteologiske refleksionsgrupper via Skype v/Ulla Morre Bidstrup: Tema: Sjælesorg (opgaven findes som separat bilag på kursets hjemmeside)

Torsdag den 7. maj:
Tekst (læst forud for sessionen)
10.00-10.30 Videoforelæsning: Professor MSO, Anders-Christian Jacobsen:
Synd og arvesynd: hvad er problemet, og hvordan kan vi reflektere over emnet i dag?

10.30-11.30 Spørgsmål og kommentarer indsendes til alj@cas.au.dk. Besvarelser sendes tilbage i fællesmail.

14.00-14.30 Videoforelæsning: Lars Sandbeck:
Opsamling og afslutning

Aften: Zoom-posion (via Skype)

Dato:4. maj - 7. maj 2020
Kursusleder:Lektor, ph.d. Lars Sandbeck og Uddannelses- og afdelingsleder, ph.d. Ulla Bidstrup
Målgruppe:Præster
Kursustype:Internatkurser
Kursussted:Ikke aftalt endnu
Kursus-id:K. 37/20 - 2084
Ansøgningsfristen er udløbet