Fortsæt til hovedindholdet
FUV
Kursusprogram

Gudbilledlighed

Mennesket er skabt i Guds billede og til Guds lighed. På dette kursus vil vi fordybe os i gudbilledlighedstanken og overveje, hvad den betyder for det kristne menneskesyn og den kristne etik. Samtidig skal vi undersøge forholdet mellem gudbilledlighed og arvesynd og beskæftige os med, hvordan en forskellig vægtning af de to perspektiver præger kristendomsforståelsen og menneskesynet i forskellig retning.

Uddybende kursusbeskrivelse:
Særligt to grundopfattelser, som står i et spændingsfyldt forhold til hinanden, kendetegner det kristne menneskesyn: alle mennesker er skabt i Guds billede, og alle mennesker er faldne syndere. Hverken gudbilledligheden eller syndigheden er til at komme uden om, men i løbet af teologihistorien er forholdet mellem de to ofte blevet vægtet meget forskelligt.

Med baggrund i Augustins arvesyndslære har særligt den protestantiske teologi betonet faldets konsekvenser på bekostning af gudbilledligheden. Man har hævdet menneskets totale depravation – det komplette tab af den skabte gudbilledlighed – hvilket har præget menneskesynet i pessimistisk og antihumanistisk retning.

Der har dog også altid eksisteret andre kristendomstolkninger, som vægtede forholdet anderledes. For eksempel kendte antikkens østkirkelige teologer intet til en såkaldt arvesynd, som bliver overført via forplantningen, og som angiveligt skulle have korrumperet hele menneskenaturen og fuldkommen destrueret gudbilledligheden. I modsætning til Augustin og hans efterfølgere negligerede disse teologer aldrig tanken om, at mennesket er skabt i Guds billede og til Guds lighed. Gudbilledligheden blev ikke så meget forstået som en specifik menneskelig egenskab, men snarere som et gudskænket orienteringspunkt, der angiver en retning for menneskelivet, et telos, som består i at vokse ind i kærlighedens fællesskab med Gud og medmenneske. Herhjemme lod ikke mindst Grundtvig sig inspirere af dette ”lysere” menneskesyn, hvilket førte ham ud i et opgør med dele af den lutherske arv.

På dette kursus skal vi beskæftige os med gudbilledlighedstanken i eksegetisk, teologihistorisk og samtidsteologisk perspektiv. Vi vil også undersøge forholdet mellem gudbilledlighed og arvesynd og se nærmere på gudbilledlighedstankens konsekvenser for den kristne etik.

Af programmet:
Lektor, ph.d., Jill Middlemas, TF, KU
:
Hvad vil det sige at være skabt i Guds billede? Gammeltestamentlige perspektiver.

Lektor, ph.d. Gitte Buch-Hansen, TF, KU:
Slave og fri. Paulinske og johannæiske tanker om mennesket.

Forfatter og past.em. Johannes Værge:
Guds skrøbelige arvinger. Gudbilledlighed og/eller arvesynd?

NN:
Gudbilledlighed og syndefald hos Grundtvig og Kierkegaard.

Lektor, dr.theol., Ulrik Nissen, Afd. f. Teologi, Arts, AU:
Gudbilledlighedstankens konsekvenser for den kristne etik.

NN:
Treenighed og gudbilledlighed.

Lars Sandbeck:
1. "I er guder" – gudbilledlighedstankens radikalitet.
2. Den genoprettede gudbilledlighed  alles frelse i Kristus.
Dato:20. marts - 24. marts 2023
Kursusleder:Lektor, ph.d. Lars Sandbeck
Målgruppe:Præster
Kursustype:Internatkurser
Kursussted:FUV Løgumkloster/Refugiet
Kursus-id:K. 26/23 - 2698
Ansøgningsfristen er udløbet