Fortsæt til hovedindholdet
FUV
Kursusprogram

Konference for Kirke med Ældre - Hvorfor er kirken vigtig i demensarbejdet

I alle provstier er der præster, organister og Kirke- og kulturmedarbejdere der samarbejder om at skabe meningsfulde stjernestunder for de ældste i vores menighed. Vores arbejdsplads er kirkerummet eller at skabe et kirkerum på plejehjemmene. Hvordan skaber vi meningsfulde møder med mennesker som er kognitivt svage, som måske ikke har et sprog længere. Ritualer og musik har vist sig at skabe trøst og håb. Vi skal på denne konference møde fagpersoner som kan støtte os i vores arbejde med Kirken med Ældre. 


OBS: Ved tilmelding bedes du i kommentarfeltet skrive, hvilke to seminarer du gerne vil deltage i. 

Velkommen v/ Biskop Ulla Thorbjørn Hansen – Roskilde Stift:
Hvorfor er Folkekirkens engagement i den voksende ældre menighed vigtig?

Præsten på plejehjem – hvorfor lige en præst? v/ Carsten Haugaard, Gerontopædagogisk konsulent, Aarhus og præst på Aarhus nye store demensplejehjem Skovvang:
Hvad mennesker med demens udfordrer præst og musiker til: sanselighed som omdrejningspunkt for gudstjenester, homiletik og teologi.

Nonverbal sjælesorg – teorien bag v/ Professor i Sjælesorg Elisa Stokka , fra Kompetencecenter for forskning, udvikling og formidling i kirke og menighed i Oslo.

5 vigtige stemmer i Kirken med Ældre
Plejehjemmet – nedslag fra hverdagen v/ Jeppe Nissen, Plejecenterpræst Sølund og De gamles by i København. 

Musikterapeutens vinkel – hvad musik kan v/ Julie Kolbe Krøier, cand.mag, i musik

Erindringsarbejde i gudstjenesten med mennesker med demens v/ Rose Marie Tillisch, Phd. emeritus og vidensperson indenfor demens arbejdet og ”Det store nu”.

Pårørendegrupper i Folkekirken – hvordan pårørende bliver hinandens sjælesørgere v/ Lillian Jordan Nielsen. Sognepræst og Ældre og kirke konsulent i Roskilde stift.

Kontakten til plejehjem og demenskonsulenter – samarbejdets betydning for vores virke. v/ Julie Goldschmidt, sognepræst og medlem af ældre og kirkeudvalget i Helsingør stift.

Eftermiddag – parallel seminarer - Der er mulighed for at vælge to af de fire seminarer, hvor der arbejdes med praksis indenfor fire forskellige områder. Når du tilmelder dig, skriver du hvilke to parallel seminarer du ønsker at deltage i.

1. Sansegudstjenester på demensafsnit -  i praksis v/ Mikela Rissum
Her får du mulighed for at se hvordan en gudstjeneste målrettes mennesker der er stærkt udfordret kognitivt. Mikela kommer på plejehjemsafsnit i Lejre provsti, hvor hun er ansat som demenspræst (25%) og har sin gang på skærmede afsnit for demensramte.

2. Musikalsk interaktion i demensomsorg v/Julie Kolbe Krøier, cand.mag i musik
Til dette seminar får du viden om hvordan musikalske elementer som tempo, tonefald og timing er afgørende i non-verbal kommunikation og kan anvendes bevidst til at skabe tryghed og relationelle oplevelser for mennesker med svær demens. Julie forsker i anvendelse af musik i demensomsorgen på Aalborg Universitet og er derudover ansat som musikterapeut på neurologisk afdeling på Bispebjerg Hospital.  

3. Erindringsarbejde i gudstjenesten med ældre – et nyt værktøj  v/Rose Marie Tillisch
Hvordan fokus på erindring og ritualer i gudstjenesten kan åbne op for sproget hos et menneske med demens. Rose Marie har arbejdet med dette særlige område i Kokkedal kirke, hvor en gruppe af demensramte og deres pårørende har mødtes i kirkerummet til nogle værdifulde samtaler i forlængelse af en gudstjeneste på deres præmisser. 

4. Nonverbal sjælesorg – praksis v/ Elisa Stokka
Hvordan ”taler” vi med mennesker som har en demenssygdom – hvordan er vi medvandrerer ind i tågelandskabet, som Elisa udtrykker det. Her vil hun fortælle om den sidste nye forskning om sjælesorg som rituel praksis.

Vi slutter af med Demenskor og fællessang
Demenskor eller fælles sang v/ Sidsel Villadsen cand.mag i musikterapi, leder demenskor i Næstved provsti og arbejder som musikterapeut på Solgaven i Næstved og Martin Valsted, spiller til plejehjemsgudstjenester i Skt. Jørgens kirke og har spillet på hospice og fællessang.

Sidsel vil med udgangspunkt i sine erfaringer med demenskoret i Næstved få os til at synge og vise hvad hun gør når hun arbejder med demensramte. Martin Valsted vil akkompagnere fællessangen

Tak for i dag

Dato:2. september 2025
Kursusleder:Lillian Jordan Nielsen
Målgruppe:Andre kirkeligt ansatte, Kirke- og kulturmedarbejdere, Organister og Præster
Kursustype:Konference
Kursussted:Kursuscenter Brogaarden, Abelonelundvej 40, 5500 Middelfart
Pris:450,00 kr.
Ansøgningsfrist:2. juni 2025
Kursus-id:K. 56/25 - 3127