Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Middelalderkirkens betydning og udvikling skal kortlægges

I samarbejde med Arkitektskolen i Aarhus har FUV’s Videnscenter fået en 4-årig bevilling til et projekt, der skal undersøge de gamle kirkers særstatus i lokalsamfundene.

Tekst: FUV. Foto: Hubertus45

Projektet "Middelalderkirkens bygning: Betydning, udvikling og transformation" skal undersøge, hvordan de gamle kirkers særstatus i lokalsamfund bevares og udvikles i en tid, hvor mange middelalderkirker bruges til andre aktiviteter end som hjemsted for gudstjenester og andre kirkelige handlinger.

Kirkens kulturelle og arkitektoniske betydning skal værdisættes
Projektet skal udføres af arkitekt Maj Bjerre Dalsgaard som et ph.d.-projekt, der skal vare i fire år. Maj Bjerre Dalsgaard beskriver projektet således:

"Kun få bygningstyper sætter så mange følelser i spil som vore kirker gør.
 

Kirkerne er på én gang vores samfunds trosmæssige base, en kulturhistorisk skat, storslået arkitektur og umistelig kulturarv. I mere end tusind år har kirkerne præget vores liv og landskab, og ikke mindst i landområderne er kirkerne markante arkitektoniske bygninger, som gennem århundreder har dannet rammen om troslivet og været sociale og visuelle ankerpunkter.
 

Fra de første romanske kirker blev bygget for over tusinde år siden, er kirkerne løbende blevet tilbygget, ombygget og udvidet i takt med ændrede behov og måder at udleve troslivet. Men i Danmark har det ikke været praksis at anvende bygningerne til andre formål end de trosrelaterede.
 

I takt med at danskernes måde at praktisere deres tro ændres, udvikles også kirkens forskelligartede brug, og der blev i 2014 vedtaget et lovforslag, som åbner for muligheden for at anvende kirkens bygninger til andre formål end kirkelige. Kirkens status i Danmark er under forandring.
 

Med disse tiltag er der åbnet op for en udvikling af kirkebygningens brug og position i samfundet, men samtidig opstår en risiko for, at ændrede formål vil resultere i bygningsmæssige indgreb, som kan ske på bekostning af kirkens iboende arkitektoniske og kulturhistoriske værdier. Det er dette, der danner baggrund for projektet.
 

Projektet bidrager således til den eksisterende og igangværende forskning med en bygningsnær vinkel, der har fokus på de middelalderlige landsbykirker.
 

Gennem en undersøgelse af den middelalderlige landsbykirke som arkitektonisk ikon, samt en afdækning af befolkningens værditilskrivning af kirken både som bygning og som kulturarv, er det projektets formål at fremkomme med en værdisætning af kirkens kulturelle og arkitektoniske signifikans og fremadrettede potentialer.
 

På denne baggrund er det målet at udarbejde strategier, som kan medvirke til at sikre en fremtidsudvikling, hvor kirkens bygninger gennem hel eller delvis funktionstransformation vil genvinde, fastholde eller øge sin status som samlingspunkt og sammenhængsskabende faktor i de små samfund samtidig med, at man sikrer kirkebygningernes arkitektoniske og kulturhistoriske værdier."
 

Læs mere

Arkitektskolen Aarhus

 


 


Bevilling fra fællesfonden

Projektets bevilling lyder på kr. 1.893.000 til og med 2019.

Bevillingen, som er en del af en samlet bevilling på knapt 12 millioner, kommer fra folkekirkens fællesfonds omprioriteringspulje.

Puljen kommer andre folkekirkelige initiativer til gode: et projekt om sjælesorg på internettet, kampagner vedr. menighedsrådsvalget i 2016 samt støtte til Roskilde og Vestervig kirkemusikskoler.