Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Ordet til dem uden ord

Lektor Lars Nymark Heilesen er aktuel med en ny bog om kirkelig formidling til mennesker uden sprog

Lektor ved FUV, Lars Nymark Heilesen, der har religionspædagogik og formidling bl.a. til børn og unge med særlige behov som fagområde, er aktuel med bogen Ordet til dem uden ord

For som titlen siger, er der mennesker, der mangler ord. Mennesker fx med radikal udviklingshæmning, der er fuldstændig afhængige af sansesproget. Og et tab, en ulykke kan få sproget som kommunikationsmulighed til at bryde sammen. Men så viser det sig, at andre sprog træder til og måske endda skærpes. Lystænding, musik, blomster, menneskeligt nærvær. Sansesproget. Det har været der hele tiden; vi har bare ikke agtet på det som sprog. 

Ud fra bibelteologiske læsninger, gudstjenesten og den systematiske teologi argumenterer Lars Nymark Heilesen for, hvordan fx et rødt plastic-knækhjerte, som varmer i hånden, i konfirmationsforberedelsen og gudstjenesten kan være en præcis formidling af det kristne Gudsnærvær til dem uden ord. Gennemtænkt sansebåret undervisning, der her er nødvendigt for nogle, er til gengæld godt for alle.

Bogen har undertitlen ’Teologisk belysning af den kirkelige formidling’ og er en teologisk argumentation for formidling af kristendom i flere sprog end det talte. 

Ordet til dem uden ord er udkommet på Eksistensen. 
Læs et uddrag, og bestil bogen her https://www.eksistensen.dk/ordet-til-dem-uden-ord.html

Hvis vi stiller spørgsmålet om, hvordan kristendom og kristen tro kan formidles til mennesker uden sprog og med svag tankemæssig erkendelsesevne, har det som konsekvens, at vi bliver nødt til at bevæge os uden for det, der fagligt set er comfortzonen for os. Det betyder ikke, at vi så ikke mere behøver at argumentere eller gøre argumentativt regnskab.

Lars Nymark Heilesen, Ordet til dem uden ord (2020)

 

Af: