Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Ny højskolesang af lektor Benedicte Hammer Præstholm

"Du bærer din fortid", der er skrevet til markeringen af 170-året for Slaget ved Fredericia i 1849, er kommet med i den nye udgave af Højskolesangbogen.

"Du bærer din fortid" er skrevet i 2019 til 170-års markeringen af Slaget ved Fredericia 6. juli 1849 i forbindelse med Treårskrigen. Sangen, der har melodi af Søren Birch, indgår i en suite med titlen Du lille land, der er skrevet til Trinitatis Kirke i Fredericia. 

Det er en sang til minde om en bestemt begivenhed på et bestemt sted - men samtidig, da stedet kun omtales en enkelt gang som "voldenes grønne", kan den også handle om andre steder, hvor krig har sat sit mærke på det ”furede Danmark”.

På samme måde er teksten - snarere end en fejring af den militære sejr - en almen påmindelse om, at vi kan og skal lære af historien, der bærer vores fælles smertelige erfaring af, at i krig er alle tabere. 

Som det lyder i sidste vers: 
"Hvad fremtiden bringer dig, Danmark, er uvist,
men vis os dit ansigt og det, vi har lært.
Så tør vi at stå, hvor det sikre slår revner,
så tør vi at prøve, om end det er svært:
Tålmodigt at tænke og tale for frihed
og stadig at kæmpe for det, vi har kært."

Læs mere om sangen, find hele teksten, og lyt til melodien her: https://www.hojskolesangbogen.dk/om-sangbogen/historier-om-sangene/d/du-baerer-din-fortid/