Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Prædiken på vej

Viborg Stift er ny samarbejdspartner for Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter om podcastserien, hvor præster skiftes til at invitere til en samtale om de tekster, der skal prædikes over.

Af Sara Nørholm og Henrik Helms

Inge Marie Kirketerp Hansen, som er sognepræst Gjellerup er en af fire præster fra Viborg Stift der deltager:
At skrive prædiken kan godt blive en noget ensom affære. Man har selvfølgelig altid sin egen menighed i tankerne, og det kan godt være med til at sætte tankerne i gang. Men at få lov til at samtale med et andet menneske og høre hans eller hendes tanker er altid givende. Både når det er provokerende eller nytænkende eller bare en nyformulering af noget af det, som vi måske tænker, vi har sagt så tit, fortæller Inge Marie Kirketerp Hansen.

Inge Marie Kirketerp Hansen

Sognepræst Inge Marie Kirketerp Hansen, Gjellerup er en af de præster der producerer Prædiken på vej. Foto: Henrik Vinther Krogh

En god udfordring

Jeg sagde ja til at være med, fordi jeg var helt sikker på, at det ville blive en udfordring, men en god en af slagsen. Det er sin sag at koge en samtale om de mange temaer, der kan være i en evangelietekst, ned til 25 minutter, der er værd at lytte til, men det er også virkelig inspirerende. Håbet er så, at det også må være det for lytterne

De enkelte afsnit bliver lagt op i god tid inden den dag, der skal prædikes over teksten, så den kan bruges af præster, der selv skal prædike den dag. Men alle kan lytte til podcasten – også kirkegængere, der ønsker at forberede sig, og alle nysgerrige, der blot ønsker at forstå lidt mere af, hvorfor de siger, som de gør i kirken.

Temaer vi bliver grebet af

Inge Marie Kirketerp Hansen har sin første optagelse i hus, hvor hun taler med sognepræst ved Herning kirke Jens Moesgård Nielsen om teksten til skærtorsdag:
- I min samtale med Jens tænkte jeg særligt på, at vi skulle rundt om nogle af de temaer, vi altid bliver grebet af, når vi taler om nadveren. Samtidig bad jeg Jens komme med en personlig nadverberetning, fordi prædikenarbejdet også altid skal være livsnært. I dette tilfælde kom det til at handle om en døende far, der var til nadver med sin børn. Faderens kommentar var bagefter: "Så er det på plads", og de ord endte så med at blive prismen for resten af samtalen: nadveren som det sted, hvor noget falder på plads. Nadveren som det sted, hvor VI har en plads. Uanset hvad vi måtte slæbe med til det bord, for der er der en ny begyndelse at få.

Stafetten er givet videre

Podcasten gik i luften palmesøndag sidste år i samarbejde med Københavns Stift, og de mere end 60 afsnit i serien er fortsat tilgængelige. Nu er stafetten givet videre, og det glæder Ulla Morre Bidstrup, uddannelsesleder i FUV, der er en af initiativtagerne til podcasten:
Podcasten har i løbet af det sidste år nået en god udbredelse; der er i gennemsnit 200 lyttere til hvert afsnit, hvilket må siges at være en pæn andel af landets 2000 præster, hvor alle jo ikke skal prædike hver søndag. Så vi er meget glade for, at Viborg Stift vil være med til at fortsætte arbejdet med podcasten – til glæde for præsterne og for alle, der har lyst til at lytte til en fri og teologisk kvalificeret samtale om de tekster, der prædikes over i kirken.

Ulla Morre Bidstrup

Ulla Morre Bidstrup, uddannelsesleder i FUV, er en af initiativtagerne til podcasten.

FAKTA

Inspirationen til Prædiken på vej kommer fra den svenske podcast 'Tolkning pågar'
Det første afsnit blev publiceret palmesøndag 2020. 
 

Det nye hold, der står for at producere podcasten det næste år, er fra Viborg Stift – udpeget af biskop Henrik Stubkjær:

  • Birgitte Krøyer, Vejrum-Ølby-Asp-Fousing
  • Inge Marie Kirketerp Hansen, Gjellerup
  • Hannah Lyngberg-Larsen, Sortebrødre Kirke, Viborg
  • Kristoffer Garne, Lemvig og Heldum. 

Og udpeget af FUV:

  • Anna Jensen, Malt-Folding
  • Gitte Elisabeth Hansen, Ulfborg
  • Peter Nejsum, Brønshøj
  • Charlotte Locht
  • Rousthøje og Grimstrup
  • Jørgen Paakjær Moeslund, Ringkøbing.


Prædiken på vej

'Prædiken på vej' er præster, der taler med andre præster og teologer om den kommende prædikentekst - til faglig inspiration og almindelig opbyggelse, til forberedelse for den, der skal prædike på søndag, og til glæde for alle, der vil lytte til en fri og teologisk kvalificeret samtale om de tekster, der skal prædikes over. 
'Prædiken på vej' bliver fra palmesøndag 2024 og det kommende år til i et samarbejde mellem Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter og Helsingør Stift.

Læs mere her om 'Prædiken på vej'.