Uddannelsen for nyansatte provstisekretærer er bygget op omkring to kurser:
Introkursus - obligatorisk
Kurset afholdes over godt et døgn med ankomst kl. 11 og afrejse kl. 13 den efterfølgende dag. Den nye provstisekretær deltager sammen med vejledersekretær og provst.
Deltagelse på introkurset sker hurtigst muligt efter ansættelsen og indenfor de første 3 måneder.
Hensigten med introkurset er at give nyansatte provstisekretærer kendskab til de kernefaglige opgaver og kompetencer, der almindeligvis forbindes med arbejdet som provstisekretær samt give en overordnet kirkefaglighed, der indebærer kendskab til og forståelse af folkekirken som institution, organisation og arbejdsplads herunder forståelse af folkekirkens demokratiske forankring i menighedsråd og provstiudvalg samt introduktion til aktuelle emner og problemstillinger, der angår folkekirken.
Konkret vil der blive tale om årshjul, folkekirkens og provstiets økonomi, tjenestevejen/ forretningsgange, relation mellem provst og provstisekretær samt forventningsafstemning og opgavefordeling.
Ugekursus - obligatorisk
Dette kursus afholdes efter Introkurset og efter ansættelsen har rundet de 3 måneder. Kurset strækker sig over 5 dage med ankomst mandag kl. 10 og afrejse fredag kl. 13. På kurset sidste 2 dage (torsdag kl. 9 til fredag kl. 13) deltager provsten sammen med den nye provstisekretær.
Ugekurset har til formål at give en grundig indføring i provstisekretærfaget. Målet er at opnår nødvendige kompetencer i brugen af konkrete systemer, som anvendes i administrationen og bliver fortrolige med den folkekirkelige organisation. Provstisekretæren vil få en indføring i bl.a.: F2 (journalisering, dagsorden/referat, arkivopfølgning, post og bygge- og anlægsopgaver); Brandsoft (budgetstøttesystem og PUK); FIN (håndbøger, fravær, befordring, dataarkiv og videndeling) samt FLØS (lønsystem).