Nadver
Et måltid med Jesus Kristus
Nadveren er den del af gudstjenesten, hvor vi som menighed deler et måltid med Jesus. Nadveren er sammen med dåben de hellige handlinger, hvor vi som menighed i særlig grad mærker Guds nærvær.
Jesus spiste ofte sammen med folk, og de første kristne gjorde det samme: de bad og spiste sammen, og de delte mad ud til dem, der ikke kunne være med.
I dag er nadveren ikke et ’almindeligt’ men et symbolsk måltid: vi får et lille stykke brød og lidt vin (eller druesaft) som tegn på, at Jesus er nær. Det minder os om det sidste måltid, Jesus spiste med sine disciple – Skærtorsdag – hvor han sagde: “Spis og drik til minde om mig.”
Nadveren handler om fællesskab, tilgivelse og taknemmelighed. I nadveren forenes alle kristne med hinanden og med Kristus og med hele skaberværket. Vi husker, at Jesus gav sit liv af kærlighed til os. Derfor kalder vi det også “syndernes måltid” – et sted, hvor vi får lov at lægge det svære bag os og begynde på ny.
I andre kirker kaldes nadveren “eukaristi”, som betyder “taksigelse”. Her handler det ikke kun om Jesus, men også om at sige tak for alt det gode, vi har fået i livet.
Der findes tre forskellige måder at holde nadver på i folkekirken:
Fælles for alle ritualer er, at vi beder Fadervor og hører Jesu egne ord om brød og vin. Nadveren er en hellig handling, og det vigtigste sker ikke udenpå – men indeni os. Vi bliver renset og styrket, og Jesus får plads i vores hjerter.