Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Stor tillid til folkekirken

Kirken spiller en positiv rolle i lokalområdet, og danskerne har stor tillid til den. Alligevel er der et uforløst potentiale for mere socialt samarbejde mellem kirker og kommuner.

Sjælesorgssamtaler, babysalmesang og sorggrupper er bare nogle af de mange tilbud, som kirker landet over tilbyder lokalbefolkningen.

Også under nedlukningen har præster og menighedsråd arbejdet ihærdigt for at holde kirken fysisk og virtuelt åben, så alle kan få den hjælp, omsorg og følelse af fællesskab, som de har brug for.

Folkekirkens lokale engagement kan mærkes blandt borgerne, hvor 50 procent mener, at folkekirken spiller en positiv rolle i deres lokalområde. Kun 2 procent mener, at den spiller en negativ rolle. Det viser en ny undersøgelse ”Danskerne og Folkekirken 2020” fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

Link til undersøgelsen: "Danskerne og folkekirken 2020"

Den positive oplevelse bakkes op af, at et flertal på 68 procent af danskerne har stor tillid til folkekirken.

- Tallene viser, at borgerne er glade for deres lokale kirke og har tillid til dens arbejde. Der lægges mange frivillige kræfter i at udvikle lokalsamfundene og skabe sammenhold, og her er kirken en vigtig medspiller, siger leder af Videnscenteret, Birgitte Graakjær Hjort.

Potentiale for mere samarbejde
En tidligere undersøgelse fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter viser, at kommunerne og folkekirken har langvarige samarbejder på kultur- og skoleområder, mens samarbejde om diakoni og frivilligt, socialt arbejde er mere ukendt.

Birgitte Graakjær Hjort håber, at resultaterne i den nye undersøgelse kan danne grobund for mere lokalt samarbejde rundt om i landet.

- Den gode vilje er nok til stede, men potentialet for mere samarbejde mellem kommuner og sognekirker på det sociale område bliver ikke altid fulgt op af handling. Det er ærgerligt, for der er jo både tillid og opbakning i befolkningen til de lokale kirkers arbejde. Jeg håber, at mere viden og oplysning kan være med til at ændre billedet, siger hun.

Baggrund

  • Undersøgelsen ”Danskerne og folkekirken” er en årlig tilbagevendende spørgeskemaundersøgelse, der stiller danskerne en række spørgsmål om, hvordan de har brugt folkekirken det foregående år.
  • Undersøgelsen er udført første gang i 2020. 
    Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter har taget initiativ til undersøgelsen, og Norstat har indsamlet al data.
  • Projektet om kirker og kommuners samarbejde fra 2017 undersøgte forholdet mellem landets kommuner og folkekirken på det diakonale område. 
    Link til undersøgelsen: "Kirker og kommuner i samarbejde" 

For yderligere oplysninger kontakt
FUV, leder af Videnscenteret, Birgitte Graakjær Hjort, e-mail: bghj@km.dk, tlf. 24644737

Københavns Stift, pressekonsulent Ingeborg Marie Nielsen, e-mail: iman@km.dk, tlf. 61614507