Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Mød det nye hold bag Prædiken på vej

Fra palmesøndag og et år frem er det blandt andet præster fra Helsingør Stift, der producerer podcasten. Siden podcastens lancering i 2020 er antallet af lyttere steget støt. 

Holdet af podcast-producenter var samlet på Vartov i januar til et lynkursus i interview, optagelse og redigering. Foto: Benjamin Birk Christophersen.

Af Benjamin Birk Christophersen, Helsingør Stift

Ni præster fra Helsingør Stift og en række præster udpeget af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter skiftes til at interviewe andre præster om den kommende søndags prædikentekst. Undervejs udforskes tekstens temaer nysgerrigt og med blik for både detaljer og de store linjer. 

Podcasten henvender sig i første omgang til præster, der ønsker et kvalificeret, nærværende og let tilgængeligt indspark til prædikenforberedelserne. Men er man interesseret i teologi, tro og prædikenlære er podcasten et lyt værd.

Martin Holt Jensen er en af de præster der har sagt ja til at producere podcasten. Han glæder sig over udfordringen:

”Jeg selv har brugt podcasten i et par år nu, og jeg synes det er et vildt godt. Podcasten rummer et stort potentiale. Det er egentlig bare en udgave af den samtale vi kunne have som kollegaer om prædikenteksten. Og når muligheden byder sig, så vil jeg gerne give lidt tilbage.”

 Præst og… podcastproducent

På et dagskursus har præsterne lært at optage og redigere lyd, tilrettelægge programmer og har fået tips til at foretage interviews. Nogle har erfaring med podcast, andre har ikke. Men over hele linjen er der gåpåmod og en lyst til at levere et inspirerende og veludført produkt.

”På den ene side var det nemmere end jeg havde troet. Men på den anden side var det også lidt underligt fordi man jo optager samtalen. Man er opmærksom på at man har mikrofon på og at det rent faktisk skal blive til noget. På den måde er det jo anderledes end en almindelig samtale. Men det har jo også den fordel, at man har mulighed for at stoppe op og tage noget igen, hvis man får sagt noget sludder. Den mulighed har man ikke i en almindelig samtale,” siger Martin Holt Jensen med et smil.

Martin Holt Jensens første podcast tager udgangspunkt i prædikenteksten til skærtorsdag. Han taler med sognepræst Louise Marinus Mouritzen og der er flere ting at glæde sig til:

”Vi taler om fodvaskningen og hvad det betyder at gøre noget for hinanden. Og så kommer vi ind på et fænomen, der kan virke mærkeligt set udefra: I Danmark er det fødselsdagsbarnet der giver kage og ikke omvendt.”

Hvis du vil vide hvad fødselsdagskage og fodvaskning har med hinanden at gøre, er podcasten til skærtorsdag tilgængelig allerede nu sammen med påskens øvrige afsnit.

Du kan lytte til Prædiken på vej på FUV's hjemmeside og i din fortrukne podcastapp. 

Medvirkende

Prædiken på vej 2024-25

Helsingør Stift

Karina Juhl Kande, sognepræst Karlebo Sogn, Fredensborg Provsti

 

Martin Holt Jensen, sognepræst Grøndalslund Sogn, Rødovre-Hvidovre Provsti

 

Christian Fink Tolstrup, sognepræst Ny Holte Sogn, Rudersdal Provsti

 

Jeannie Osman Sommer, sognepræst Herstedvester Sogn, Glostrup Provsti

 

Andreas Thom, sognepræst Hørsholm Sogn, Fredensborg Provsti

 

Jan Sievert Asmussen, sognepræst Farum Sogn, Ballerup-Furesø Provsti

 

Julie Finne Bjorklund Rebel, sognepræst Lundtofte Sogn, Kongens Lyngby Provsti

 

Andreas Riis Damgaard, sognepræst, Præstevang Sogn, Hillerød Provsti

 

Eva Tøjner Götke, domprovst, Sankt Olai Sogn, Helsingør Domprovsti

 

Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Lene Kjemtrup Christensen, sognepræst, Korup Sogn, Hjallese Provsti


Morten Sternberg, sognepræst, Sydhavn Sogn, Vor Frue-Vesterbro Provsti

 

Nicolai Halvorsen, sogne- og uddannelsespræst, Simeon-Sankt Johannes Sogn, Nørrebro Provsti

 

Charlotte Dyremose, konstitueret sognepræst, Hellerup Sogn, Gentofte Provsti