Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Mød det nye hold bag Prædiken på vej

Podcasten 'Prædiken på vej' byder hver uge på en fri og teologisk kvalificeret samtale om de tekster, der skal prædikes over. Det kommende år vil præster fra Haderslev Stift producere podcasten i samarbejde med Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. 

Årets medvirkende præster var i januar samlet på podcastkursus ved Brændkjærkirken i Kolding.

Fra palmesøndag og et år frem er Haderslev Stift ny samarbejdspartner for FUV på podcastserien 'Prædiken på vej'. Det er fjerde sæson af podcasten, der siden 2020 har været et tilbud til præster, som skal forberede en prædiken - og alle andre, der har lyst til at lytte til en fri og teologisk kvalificeret samtale.

Konceptet består i, at de medvirkende præster inviterer en samtalepartner efter eget valg - oftest en anden præst eller teolog - til en fælles drøftelse af den tekst, der skal prædikes over den kommende søndag. 

 Inspiration på en ny måde

Den nye sæson begynder med palmesøndag.  Her taler sognepræst i Gram og Fole, Johannes Engholm Gjesing, med sognepræst Bo Bergholt Grymer, Maugstrup, Jegerup og Vojens.

- Jeg glæder mig meget til at få en god samtale med min kollega om den evangelietekst, hvor Jesus rider ind i Jerusalem og bliver hyldet som en konge. For mig bygger en god samtale noget op, der ikke var der i forvejen. Den skal ikke have et mål fra starten. Man taler sammen og så sker der noget undervejs. Sådan håber jeg, vores episode bliver, så den kommer til at berige lytteren, siger Johannes Engholm Gjesing.

Lyt til afsnittet om palmesøndag her: Prædiken på vej | fkuv.dk

Han sagde ja til at være med til at produecere podcastserien for at udbrede kendskabet til, at kirken også formidler Bibelens tekster via fx podcasts og for selv at få ny inspiration.

- Som præst arbejder man jo meget med bøgerne, men nogle gange har man også brug for at blive inspireret på en ny måde. Jeg håber, at jeg også selv får noget ny inspiration, samtidig med, at lytteren bliver klogere på Bibelens tekster. 

 Mulighed for en teologisk snak 

Karen Møldrup Rasmussen, der er sognepræst i Sottrup og Nybøl Sogne i Sønderborg Provsti har også sagt ja til opgaven:

- Det var en sjov opgave at få lov til at grave lidt dybere ned i teksterne og få mulighed for at tage en teologisk snak med en kollega i arbejdet med prædikenskrivning, som jo er en stor del af præstearbejdet. Jeg vil gerne tale med en kollega, som jeg ikke nødvendigvis deler præstebillede med, så jeg både selv får udvidet min horisont, men selvfølgelig også får givet noget videre til målgruppen, siger Karen Møldrup Rasmussen, der selv har lyttet meget til 'Prædiken på vej' og brugt podcasten i sin egen prædikenforberedelse. 

 Lyt til de nye afsnit - og de gamle

Det første afsnit til palmesøndag er publiceret, og påskens øvrige afsnit følger lige efter. Året igennem vil der løbende blive lagt nye afsnit op – i god tid inden den dag, der skal prædikes over teksten. 

De tidligere sæsoner er produceret i samarbejde med Københavns Stift (2020-21), Viborg Stift (2021-22), Roskilde og Lolland-Falsters Stift (2022-23). Der er publiceret i alt 180 afsnit, der stadig er tilgængelige. 

Du kan lytte til både nye og tidligere afsnit her Prædiken på vej | fkuv.dk eller du kan finde alle afsnittene af 'Prædiken på vej', hvor du ellers hører podcast.

Medvirkende præster 2023-24

Fra Haderslev Stift

Anne-Mette Damkjær Larsen
Ensted Sogn, Aabenraa Provsti 

 

Birgitte Rosager Møldrup
Kollerup og Vindelev Sogne og tillige tilknyttet Jelling Sogn, Vejle Provsti

 

Finn Johannes Lyngholm Rønnow
Taulov Sogn, Fredericia Provsti

 

Henriette Helene Heide-Jørgensen
Husum, Dansk Kirke i Sydslesvig

 

Iben Munkgaard Davids 
Brændkjær Sogn, Kolding Provsti

 

Johannes Engholm Gjesing
Gram og Fole Sogne, Haderslev Domprovsti 

 

Karen Møldrup Rasmussen
Sottrup og Nybøl Sogne, Sønderborg Provsti 

 

Marianne Dykær
Juelsminde Sogn, Hedensted Provsti

 

Fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Ane Ørgård Bramstoft
Vor Frue Sogn, Aarhus Domprovsti, Aarhus Stift

 

Thomas Pilgaard Larsen
Sct. Mortens Sogn, Randers Nordre Provsti, Aarhus Stift

 

Andreas Riis Damgaard

Præstevang Sogn, Hillerød Provsti, Helsingør Stift

 

Katrine Bjørn Andersen
Ordrup Sogn, Gentofte Provsti, Helsingør Stift

 

Kristian Mejrup
Thomas Kingo Sogn, Odense Sankt Knuds Provsti, Fyens Stift

 

Peter Nejsum
Brønshøj Sogn, Bispebjerg-Brønshøj Provsti, Københavns Stift