Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

'Prædiken på vej' er komprimeret inspiration

Podcasten 'Prædiken på vej' byder hver uge på en fri og teologisk kvalificeret samtale om de tekster, der skal prædikes over. Det kommende år vil præster fra Lolland-Falsters og Roskilde Stift producere podcastserien i samarbejde med Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter. 

Årets medvirkende præster var i januar samlet på podcastkursus ved Roskilde Domkirke.

Af Anne-Sofie Holm, presse- og kommunikationsmedarbejder i Lolland-Falsters Stift

En inspirerende, nysgerrig og opbyggelig samtale om teologi og bibelforståelse. Det er, hvad podcasten ”Prædiken på vej” hver uge siden palmesøndag 2020 har tilbudt præster, som skal forberede søndagens prædiken, og alle andre, der har lyst til at lytte til en fri og teologisk kvalificeret samtale om de tekster, der prædikes over i kirken.

Fra palmesøndag 2022 og et år frem er det præster fra Lolland-Falsters og Roskilde Stift, som skiftes med præster udpeget af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter til at interviewe en udvalgt samtalepartner om søndagens tekst. Sammen reflekterer de over teksternes betydning og relevans for det liv, vi lever i dag.

Fra Lolland-Falsters Stift er sogne- og diakonipræst Kathrine Asklund Brorsen en af de præster, som har takket ja til den udfordring, det er at producere podcasten. Hun har ingen tidligere erfaring med at lave podcasts, men er spændt på at kaste sig ud i projektet.

”Det er en udfordring for mig selv, at jeg har sagt ja til at være med. Det er ubetrådt land for mig, men jeg håber at kunne få lavet nogle podcasts, som kan være med til at inspirere og være med til at åbne evangelieteksten for lytterne. Og så er det spændende, hvordan jeg klarer teknikken, men den tid, den sorg,” siger hun.

For Kathrine Asklund Brorsen kan en podcast som ”Prædiken på vej” være en stor hjælp i arbejdet med prædikenforberedelsen. Det fungerer for hende bedre end en gennemarbejdet, nedskrevet prædikenvejledning, fordi man som lytter bedre kan følge de tankestrømme, der følger med tekstforståelsen:

”Jeg synes, det er fantastisk ved podcasten, at det er en samtale, der udvikler sig. Der kommer ofte henvisninger til litteratur, kunst – ting, der kan blive inddraget og være med til at åbne evangelieteksten op. Det er en god, hurtig måde at få adgang til noget inspiration i stedet for selv at skulle ud og finde det. Det er komprimeret inspiration, som man bliver præsenteret for, og som man kan have i ørerne, når man kører bil eller laver alt muligt andet. Så den er virkelig let tilgængelig og på et medie, som man altid har adgang til.”

Den rette samtalepartner

En vigtig del af præsternes forberedelse er at finde den rette samtalepartner. I år finder den store kirkefestival Himmelske Dage sted i Roskilde, og i den forbindelse kommer dygtige teologer og andre kirkekyndige folk fra nær og fjern til byen. Lørdag d. 28. maj kan man på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenters stand på Mulighedernes Marked opleve podcasten live, når sognepræst ved Roskilde Domkirke Maria Harms og sognepræst i Sankt Povls Sogn, Korsør, Jesper Marbæk Christensen hver optager et afsnit af podcasten direkte på standen. Tidspunkt og samtalepartnere vil fremgå af programmet. 

For Kathrine Asklund Brorsens vedkommende har hun indtil videre taget udgangspunkt i teksten, når hun har skullet udvælge sine samtalepartnere.

”Min første podcast er til anden påskedag. Der er så mange temaer at dykke ned i og samtidig er det en af de få fortællinger, hvor en kvinde spiller en hovedrolle – men betyder det overhovedet noget? Derfor tænkte jeg, at jeg skulle have fat i en erfaren præst med godt blik for aktuelle temaer og kendskab til kvindens rolle. Min næste evangelietekst handler om, at Gud lader solen stå op over både onde og gode. Der har jeg valgt at tale med en fængselspræst. Jeg har samtidig valgt at tale med lokale samtalepartnere de første par gange, fordi jeg her på Lolland-Falster nemt kan finde erfarne dygtige præster, som passer godt til temaerne,” fortæller hun.

Lyt med!

Det første afsnit af den nye sæson af ”Prædiken på vej” handler om teksten til palmesøndag. Her taler sognepræst i Rønnebæk Sogn, Roskilde Stift, Christine Pihl med sognepræst Laura Daphne Jensen fra Skt. Jørgens Kirke i Næstved.

Afsnittet er allerede tilgængeligt, og der bliver lagt nye afsnit op hver uge – og i god tid inden den dag, der skal prædikes over teksten. 

Du kan lytte til alle nye og tidligere afsnit på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenters hjemmeside her, eller du kan finde og abonnere på alle afsnittene i ”Prædiken på vej” lige der, hvor du plejer at høre podcast.

 

Årets medvirkende præster

Fra Roskilde Stift

Karsten Bjerreskov Farup

Skamstrup-Frydendal og Stigs Bjergby-Mørkøv Sogne


Jesper Marbæk Christensen

Sankt Povls Sogn

Christine Pihl

Rønnebæk Sogn

 

Maria Harms

Roskilde Domsogn

Fra Lolland-Falsters Stift

Kathrine Asklund Brorsen

Nykøbing Falster Sogn

 

Jesper Vigant Madsen

Sankt Nikolai Sogn

 

Jesper Bacher

Hillested, Skørringe, Vejleby og Tirsted Sogne

 

Gitte Sylvest Larsen

Hunseby Sogn

Fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter

Katrine Bjørn Andersen 

Ordrup Sogn

 

Andreas Riis Damgaard 

Præstevang Sogn

 

Else Hviid

Kastels Sogn

 

Adam Garff

Gentofte Sogn

 

Kristian Mejrup

Thomas Kingos Pastorat

 

Tonny Aagaard Olesen

Tommerup-Broholm Pastorat