Fortsæt til hovedindholdet
1. søndag i fasten
Salmevalg 1. s. i fasten

Salmevalg

DDS 739 Rind nu op i Jesu navn / 
DDS 336 Vor Gud han er så fast en borg

DDS 698 Kain hvor er din bror/ Hvem elsker en Kain

DDS 277 Herre, når din time kommer

DDS 377 I, Herrens udvalgte, som hellighed øve

Fastevind i frosne gader

DDS 208 Skriv dig, Jesus, på mit hjerte 

DDS 260 Du satte dig selv i de nederstes sted

"Rind nu op i Jesu navn" er en morgensalme med en barok dansemelodi (Lully 1661), der understøtter vekselvirkningen mellem lys og mørke og introducerer det kristne gudsbillede fra gudstjenestens begyndelse. "Vor Gud han er så fast en borg" er en kernesalme til dagen, fordi den understreger fastens kampmotiv. Melodimæssigt giver a-versionen med sin oprindelige rytmisering salmen et præg af det, vi i dag kalder ’rytmisk musik’, men den er vanskelig til fællessang.

"Kain, hvor er din bror?" fortolker den gammeltestamentlige læsning og fører frem til et kristologisk gudsbillede. Holger Lissner har begået en glimrende insisterende, spørgende og deklamatorisk melodi til sin egen tekst. I Niels Johansens salme "Hvem elsker en Kain" fra Lutherrosen – 17 salmer (Mixtur) får Kain selskab af fornægteren Peter og forræderen Judas, som også her fremkalder det kristologiske gudsbillede samtidig med, at der peges frem mod langfredag. Melodien af Birgitte Agerskov Buur er i en fremadskridende 6/8 takt med nedadgående sekvenser, der fører gennem mørket helt frem til Emmaus-vejen.

"Herre, når din time kommer" åbner med Kristi rummelige udsyn til håb for høj og lav allerede her og nu og engang, jf. både epistel- og evangelietekst. Vi skal se ham, som han er – og han ser os, som vi er. Melodien er komponeret til teksten og er roligt strømmende med sekvenser, der skifter mellem tre- og to-delt takt.

"I, Herrens udvalgte, som hellighed øve" har en spørgende og let formanende karakter, der får os til at ransage os selv i lyset af dagens tekster. Teksten har en dansant Freylinghausen-melodi, der er god at synge!

"Fastevind i frosne gader" som nadversalme: Selv om fastevinden bider i kinderne, får vi ikke brød for stene, og Jesus er solidarisk med os i vores ørkenegne. Peter Møllers altid sikre komponisthånd understøtter teksten med en melodi, der er enkel uden at være banal. Salmen er nr. 88 i Peter Møller: Salmemelodier (Mixtur / Dansk Organist- og Kantorsamfund).

Bortsendelsessalmen "Skriv dig, Jesus, på mit hjerte" er en bøn om det ene fornødne – på en salmemelodi, der er ved at blive fortrængt, men som også knytter sig til Kingos passionssalmer.

I "Du satte dig selv i de nederstes sted" gribes afslutningsvis tilbage til evangelieteksten og det tjenende gudsbillede, som også mennesket skal fremkaldes og frembæres i. Merete Wendlers melodi er komponeret til salmen og understreger med sit rytmiske insisteren bevægelsen fra himmel til jord og tilbage igen.