Fortsæt til hovedindholdet
2. søndag efter trinitatis
Tværfagligt notat 2. s. e. trinitatis

Tværfagligt notat

Gitte Støvring Preussler og Michael Aaskov Hemmingsen

"De vil næppe nå længere end til det med at hade sin far og mor", sagde Gitte, organisten, om de unge mennesker i kirkekoret, da vi gav os til at diskutere dagens evangelium. Hvorfor siger Jesus det? Er hadet nu blevet en betingelse for at høre Kristus til, endda hadet til vores nærmeste: forældre, ægtefælle, børn, søskende? 
På den anden side: "Der møder konfirmander op uden opbakning fra forældrene", tilføjede Michael, præsten. Forældrene accepterer selvfølgelig den unges valg af konfirmation, men ikke nødvendigvis troen, som opfattes som privat, selv af de allernærmeste. I en alder af 14 år kan unge mennesker derfor opleve at stilles alene med deres tro og tvivl. 
Uanset hvad: Denne søndags tekster er svære og fulde af modsigelse. Desuden er de lange, alle sammen. Kan vi finde salmer og musik, der på den ene side er tro mod teksternes alvor, forlener de hårde ord med evangelisk frihed, og er passende korte? Kan salmer og musik – overvejer vi – om nødvendigt hjælpe med at holde Jesus’ ord op mod ham selv? Manden, der dog prædikede kærlighed, endnu til vores fjender, og som i stor stil gav netop forældre og børn tilbage til hinanden, når de var allermest fortabte?