Fortsæt til hovedindholdet
6. søndag efter påske
Musikvalg 6. s. e. påske

Musikvalg

Forslag til præ- og postludium samt vokalmusik for enstemmigt, ligestemmigt og blandet kor

Instrumentalt
Præludium
Nicolas de Grigny: “Récit de Chromhorne” (4. sats fra “Veni creator spiritus”, Livre d´orgue, Heugel

Postludium
Niels la Cour: “Nu bede vi den Helligånd”, Danske orgelkoraler – 303 koralbearbejdelser nr. 195, Mixtur

Vokalt
Enstemmigt kor
Leif Martinussen: “Din menighed kun lever ved”, 7 salmer fra salmekalender, Edition Egtved

Ligestemmigt kor
Oluf Ring (arr. Klaus Lyngbye): “Som tørstige hjort monne skrige”, Jubilemus 2, Edition Egtved (fx vers 1, 3 og 6)

Blandet kor
Mikkel Andreassen: “O, Gud, tal sagte nu”, O, Gud, tal sagte – korsatser til tekster af Ole Sarvig, Kirkemusikforlaget

Orgelmusikken er valgt ud fra to kriterier: en mild og lindrende tone samt en sammenhæng med tiden på kirkeåret. Den lyriske sats fra de Grignys sæt af bearbejdelser over melodien til første salme har den perfekte balance mellem disse to krav og det generelle krav om en god åbning af gudstjenesten. Niels la Cours orgelkoral over “Nu bede vi den Helligånd” er ligesom de Grignys en solo med akkompagnement og kan måske derfor ses som et billede på den enkelte, der omfavnes af Guds nærvær. Begge stykker har desuden en fin, åben slutning med rod i den mixolydiske tonearts mindre ’skarpe’ kadence (syvende trin optræder i lav udgave helt op til afsluttende kadence) – det gør satserne mindre afsluttede og spiller sammen med, at det endnu ikke er pinse.

Salmen fra Martinussen og Aastrups salmekalender kan synges enstemmigt af både børn og voksne. Den passer til hele tiden mellem påske og pinse, men særligt på søndagen mellem himmelfart og pinse er betoningen af Guds nærvær meningsfuld.

Satsen for ligestemmigt kor er en af Klaus Lyngbyes mesterlige pigekorssatser. Med det rette udvalg af vers kan den tale fint ind i dagens tematik om modløshed kontra trøst.

Mikkel Andreassens tonesætning for blandet kor af et af Sarvigs bedste digte berører intenst og kortfattet på flotteste vis tematikken om Guds nærvær.