Fortsæt til hovedindholdet
8. søndag efter trinitatis
Tværfagligt notat 8. s. e. trinitatis

Tværfagligt notat

Jens Nielsen og Eva Tøjner Götke

Bibelteksterne denne søndag beskriver den alvor, at der kan være lukket til Gud. Tør forkynderne prædike den alvor, og tør vi ramme en musikalsk tone, der afspejler denne frygt, så vi kan genkende os selv i den? Vi er kommet til gudstjeneste for at komme Gud nærmere. Men vil vi høre alvoren?

Jens Nielsen, der har skrevet melodien til "Troen er ikke en klippe", fortalte om sit samarbejde med Jens Rosendal. Rosendal ville skrive om, hvad tro ikke er. Troen er ikke den sikkerhed og tryghed, som vi plejer at beskrive troen som. ”Troen er det, der kan gribes midt på den gyngende grund”. Tør vi gå ind i den alvor, at vi ikke kan sikre os fast grund under fødderne?

Vi talte om tonen i en gudstjeneste. Vi lægger begge stor vægt på tonen i salmerne. For den er med til at åbne vores sind både for alvoren og for det at få sat sit liv i perspektiv og få (nye) øjne at se med. Den nordiske tone, inspireret af keltisk musik, finder vej ind i mange nye salmer og taler åbenbart til os i den her tid. Til flere end bare os to. Den gør også noget ved de gamle kendte salmer. Det interessante er, fortæller Jens, at den keltiske bølge, som er slået ind over Norden, nu slår tilbage, forstået på den måde at irske musikere i dag lader sig inspirere af den danske version af den keltiske tone.