Fortsæt til hovedindholdet
9. søndag efter trinitatis
Salmevalg 9. s. e. trinitatis

Salmevalg

DDS 402 Den signede dag

KSB 978 Usynlige, som ingen kan beskrive (kor eller kirkesanger)

DDS 414 Den mægtige finder vi ikke

KSB 842 Floden er gammel

DDS 473 Dit minde skal, o Jesus, stå

DDS 724 Solen stråler over vang

Med Grundtvigs ikoniske morgensalme "Den signede dag" er vi til festgudstjeneste i de lyse sale. Alt dette har Gud velsignet os, lysets børn, med.

Mellem læsningerne har vi med "Usynlige, som ingen kan beskrive" valgt en sang for Gud, det usynlige, som ingen kan beskrive. Guds uendelige godhed, Guds skaberværk: ”Hvad er da vi for dig!”. Salmen synges som kontrast til menneskets egen smålighed og udnyttelse af de svage.

"Den mægtige finder vi ikke" følger op på Paulus’ ord til Timotheus, hvor Paulus minder ham om den nådegave og ånd, han har fået givet. Det er perspektivet i denne salme af Holger Lissner: Gud, der finder os, Gud, der åbner riget for os, sangene, der synger i os. ”Da ser vi med undrende øjne / vor tvivl blive afklædt som løgne / og sandheden lyse af liv”.

Melodien til "Floden er gammel", som i lighed med teksten er af Benny Andersen, bevæger os i sin vekslen mellem dur og mol, monotoni og højdepunkter, spænding og afspænding, næsten igennem et helt livsforløb over et vers. Benny Andersen beskriver verdenssituationen, verden af lave, og vi kender den. Og den afspejler de tjenere i evangeliet, som har mistet troen på noget som helst og mishandler andre. Det er troen, der gør forskellen. Også i Benny Andersens sang: ”hold dig til livet et stykke endnu” (vers 1), omkvædets ”Vis mig dit ansigt før alt er forbi”, ”En ting er drøj og går aldrig i stå / kærligheds magt over hjerter” (vers 5). I en gudstjenestesammenhæng bliver sangen en salme, der endda formår at gen-beskrive, hvad en gudstjeneste er: ”Jeg ved en zone hvor mørket er lyst / der vil jeg synge og være. / Ånd på mit hjerte og tæl så til ti./ Hør hvor det vågner af glæde”.

Vi foreslår, at der ikke er fællessang under nadveren, så opmærksomheden rettes på fællesskabet om sakramentet. Petter Dass’ vers "Dit minde skal, o Jesus, stå" sætter nadveren i både et præsentisk og eskatologisk perspektiv og knytter dermed an til søndagens genkomsttanke.

Til forskel fra det utro menneske, står naturen utvetydigt klar og ”smykker sig for gæsten” i udgangssalmen "Solen stråler over vang". Denne sommersalme er fuld af håb og trøst: ”Herrens miskundhed er ny / over dig hver morgen”. Glædelig søndag!