Fortsæt til hovedindholdet
Helligtrekongers søndag
Tværfagligt notat helligtrekongers søndag

Tværfagligt notat

Margrethe Thestrup Østergaard og Steffen Ringgaard Andresen

Under samtalen gik det op for os, hvor centralt begrebet om visdom/visdommen er i helligtrekongerstiden med de vise mænd i første tekstrække, visdommen i dagens gammeltestamentlige tekst og næste søndags tekst efter første tekstrække om den 12-årige Jesus, hvorom der står, at han gik frem i visdom. Visdommen omtales både bestemt og ubestemt i Det Gamle Testamente. Og som bestemt omtales ’den’ ofte som en person, der så evig som Gud selv var med allerede under verdens skabelse. Paulus omtaler flere steder Kristus som Guds visdom.

Så vi besluttede os for at lade gudstjenestens ledemotiv være visdom/visdommen – med udblik til evangelieteksten fra Johannesevangeliet og med spørgsmålet fra Jobs Bog: "Men visdommen, hvor finder man den?" Og så er det tankevækkende, at spørgsmålet lyder i et skrift, der handler om den allerstørste menneskelige lidelse og afmægtighed.

Ønsker man at prædike over Matthæusteksten henvises til vores forslag til første tekstrække, der kan læses her: Helligtrekongersdag. Første tekstrække.