Midfaste søndag
Musikvalg midfaste

Musikvalg

Forslag til satser for solist og børne-, junior-, ungdoms- og voksenkor samt præ- og postludium.

Præludium
J. G. Walther: ”Gud, efter dig jeg længes”, Orgelkoraler til kirkeåret, Wilhelm Hansen.
"Gud, efter dig jeg længes" (DDS 498) er en af de vigtige salmer denne dag. Samtidig har den en melodi, som er hyppigt brugt igennem tiden. Der er skrevet talrige orgelkoraler over den – og i mange sværhedsgrader. Walthers koral har cantus firmus i pedalet og kan spilles på såvel små som større orgler. Spillet i et roligt tempo og med en behersket registrering, vil den udgøre en meget passende indledning på denne type gudstjeneste.

J. S. Bach: ”Gud, efter dig jeg længes”, Orgelkoraler til kirkeåret, Wilhelm Hansen.
Bachs fughetta over samme melodi som ovenstående kan fungere udmærket som et enklere alternativ.

Solist eller ungdoms-/voksenkor
C. Franck: Panis angelicus (SATB + orgel / harpe & cello + orgel), Oxford University Press (og utallige andre udgaver)
"Panis Angelicus" er et oplagt valg denne dag. ”Må englenes brød blive til menneskehedens brød – dette forunderlige brød – Kristi legeme som vil give næring til de fattige, de undertrykte, de ydmyge”. Satsen henviser tydeligt til dagens tekster og er arrangeret for mange besætninger: TT, SS, SATB og selvfølgelig som oprindeligt med cello.

Børne-/juniorkor
A.P. Berggreen / H.A. Brorson (arr. Finn Pedersen): ”Her vil ties, her vil bies”, Børnekor – med musik og bevægelse bind 3, Forlaget Dansk Sang
"Her vil ties" har ikke fundet vej til dagens salmevalg. Årstidsmæssigt passer den nok bedst i februar måned, hvor dagene længes, vinteren strenges. Men her ved midfaste, ofte i midten af marts, går vi og venter på foråret – og på påsken – som begge er lige om hjørnet. "Eja, søde førstegrøde af bliden vår. Lad det nu fryse, lad mig nu gyse, det snart forgår." Berggreens melodi er smuk og yderst børnevenlig, og Finn Pedersen har lagt en enkel overstemme på, som vil kunne realiseres af mange børne- og juniorkor med godt resultat.

Voksenkor
J.P.E. Hartmann / B.S. Ingemann (arr. Jørgen Graven Nielsen): Du kvæger i ørken den tørstende sjæl (DDS 31 vers 4), Forlaget A Tempo.
J.P.E. Hartmann / B.S. Ingemann (arr. Jakob Lorentzen): "Du kvæger i ørken den tørstende sjæl” (DDS 31 vers 4), Korvers til kirkeåret 2. tekstrække, Wilhelm Hansen.
Vers 4 af "Til Himlene rækker" henviser med denne placering både til bespisningsunderet og til den gammeltestamentlige læsning om israelitterne, der fik manna i ørkenen. Som enkeltstående korvers kommer det til at stå som en form for opsummering af de forskellige tekster til midfaste – såvel første som anden tekstrække.

Postludium
Bo Grønbech: ”Procession” (Vor Gud han er så fast en borg), 8 små præludier for orgel, Forlaget Mixtur.
Max Reger: ”Nun danket alle Gott”, 30 kleine Choralvorspiele op. 135a, Henle.
Med "Vor Gud han er så fast en borg" som postludium afsluttes fastesøndagene med klarhed. Vi ved nu, hvad der har mening i tilværelsen, og vi er klædt på til at overkomme de sidste uger af fastetiden. Grønbechs koral er tænkt og meget velegnet som processionsmusik. Den kommer fra hans samling af musik, som er tilegnet de mange små landsbykirkeorgler. Det kan altså fungere glimrende blot med en helt simpel 8’ 4’-registrering på et mindre orgel, men vil også gøre sig flot på de større.
Lidt samme effekt opnås, hvis man vælger Regers koral over udgangssalmen "Nu takker alle Gud".