1. søndag efter trinitatis
Kollekt 1. s. e. trinitatis

Kollekt

Til trods for de mange nyere samlinger med kollekter og bønner, endte vi til denne søndag med en gammel, nemlig den første af de to, salmebogen foreslår. Dens sprog er flot og kraftfuldt. Tidløst uden at være tandløst. Vi synes også, at den mestrer kunsten at introducere til søndagens evangelium og grundtema uden at låse sig fast på én bestemt tolkning af det. 


Om at vælge kollekt
Hvad skal en indgangskollekt kunne? Vi tænker: samle uden at låse. En god kollekt har kraften til at løfte gudstjenesten og samle alle tilstedeværende i bevidstheden om, at nu er vi til gudstjeneste for at høre evangeliet og fejre dåb og nadver. Den må derfor også gerne vise, hvad gudstjenesten handler om, for eksempel ved at henvise mere eller mindre direkte til evangeliet. Men igen alment og åbnende, som en bøn på alles vegne. Hellere en kort kollekt, der er enkel og solid, end en lang, der er forklarende og udredende.

I gudstjenesteforberedelsen har vi valgt at finde kollekten til sidst, efter at have læst dagens tekster, fundet salmerne og gjort prædikenovervejelserne. Vi har brugt følgende samlinger:

Den danske salmebog, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag, 2002 
Tillæg til alterbogen, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag, 1993
Gudstjenestens bønner I, Aros Forlag, 2012
Indgangskollekter (Vartov-kollekterne), Poul Kristensens Forlag, 1993