Fortsæt til hovedindholdet
19. søndag efter trinitatis
Musikvalg 19. s. e. trinitatis

Musikvalg

Forskellige forslag til præ- og postludium samt korsatser for ligestemmigt og blandet kor

Præludium
Dietrich Buxtehude: ”Nu bede vi den Helligånd” (BuxWV 208), Sämtliche Orgelwerke Band IV, Wilhelm Hansen. At gentage en salme eller en, der ligner, fra salmevalget kan være en god idé. I Buxtehudes udgave er melodien så langsom og forsiret, at kun den meget dygtige lytter vil kunne genkende melodien.

Niels la Cour: ”Nu bede vi den Helligånd”, Danske Orgelkoraler – 303 koralbearbejdelser, Mixtur. Satsen flyder dejligt og har en passende variation i det rytmiske, det fugerede afsnit er passende kort, og den slutter som Buxtehude kunne have gjort.

Postludium
Max Reger: ”Vor Gud han er så fast en borg”, Choralvorspiele op. 67 für Orgel, Carus. Hos salmisten hører vi om Herren, som udsletter vores overtrædelser, og som skal genopbygge templet. I denne salme er Gud den rette borg og det rette tempel, han er værn i al vor fare. At Jesus helbreder bag husets fire vægge er også en brugbar analogi. Reger har skrevet en monumental sats, som fylder rummet ud med orgelklang.

Motet for lige stemmer
Joseph Klug (arr. Willy Egmose): ”Vor Gud han er så fast en borg”, Lutherrosen. Antologi for ligestemmigt kor, FUK 141, Mixtur, 2017. Når der er så meget at dømme om, er det godt, at Guds rige står klippefast som en borg.

Heinrich Schütz (arr. Andreas Muntschick): ”Gud Herren så til jorden ned”, Kornyt 1982/2 B2

Motet for blandet kor
Henrik Rung: "På Jerusalem det ny", Den Danske Salmebog, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag. Teksten referer til lektiens ord om, at Israel (og Jerusalem) skal bygges på ny.

Heinrich Schütz: ”Gud Herren så til jorden ned” fx vers 1 og 2, Den Danske Salmebog, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag. Som beskrevet i andet kollektforslag, blev vi optagede af dette med, at ”Gud Herren så til jorden ned”. Den lamme bliver båret ned fra loftet, og her ser Gud Herren ned til jorden og opløfter den lamme, så han igen får et liv og kan gå frimodigt ud i verden

Joseph Klug (arr. Bo Gunge): ”Vor Gud han er så fast en borg”, Lutherrosen. Antologi for blandet kor, FUK 142, Mixtur, 2017. Dette er en vanskelig sats med mange rytmiske finurligheder: to-delt taktart, tre-delt taktart, to-mod-tre polyrytmer.