Fortsæt til hovedindholdet
21. søndag efter trinitatis
Holdet bag helligdagen 12

Holdet bag helligdagen

Jane Laut 

Organist og kantor, uddannet på Det Fynske Musikkonservatorium.

Som barn sang jeg i Asperup Kirkes børnekor. Her blev vi børn opelsket i gudstjeneste og salmer. Det blev min indgang til foreløbig en halv snes organistembeder, spændende fra den romanske Roerslev Kirke på Nordvestfyn, med orgel uden pedal, til Haderslev Domkirke (2. organist), katedralen med symfonisk orgel, til forstadspræget ansættelse i Klosterkirken i Dalum. 

I tiden, hvor begivenheder måske skal deles på sociale medier for at mærkes som virkelige, og hvor (livs)historien bliver til punktvis interesse for enkeltstående fænomener, ser jeg i arbejdet med gudstjenesten en enestående chance for at give ilt til sammenhæng, helhed og hukommelse. 

De mange forskellige led, gamle, nye, talte, sungne og spillede, har nok egen rolle, men belyses, korrigeres og justeres af hinanden. Ord og toner blander sig i hinandens arbejde. 

Therese Solten

Uddannet cand. theol. fra Københavns Universitet 2010.

I 2014 ph.d. på afhandlingen Troens Øjeblik, der handler om poetisk teologi generelt og Grundtvigs salmer i særdeleshed.

Sognepræst i Vadehavspastoratet, syd for Ribe. Før da, præst i Hornbæk, Nordsjælland.

Jeg er optaget af, hvordan vi holder troens sprog levende og mangfoldigt, uden at det opleves uvedkommende eller arkaisk, men tværtimod kan berige vores liv og udvide vore vante horisonter. Evangeliet skal forkyndes, så det både ’siger os noget’ og vi samtidig får det at høre, som vi ikke kan sige os selv. 

Jeg oplever gudstjenestens musik, salmer og bønner som meget stærke interaktionsmedier for prædikenen.