Fortsæt til hovedindholdet
3. søndag efter påske
Musikvalg 3. s. e. påske

Musikvalg

Forslag til præ- og postludium samt vokalmusik for ligestemmigt og blandet kor

Carl Nielsen-temaet kan gennemføres i orgelmusikken med to af hans små præludier – dog vil disse i manges øjne føles som for korte. Derfor forslagene om Madsen og Hovland, for Jesper Madsens koral over “Påskeblomst! hvad vil du her?” lyder nærmest, som om Carl Nielsen selv havde skrevet den, og Egil Hovlands har en ro og fortrøstning i sig, som er god at gå hjem på.

Dagens meditative komponent kan sættes i musik ved den smukke, molstemte Taizé-sang, som er lige god for ligestemmigt og blandet kor. Der er dog også forslag til rene korsatser til dagen.

Instrumentalt
Præ- og postludium
To Carl Nielsen-præludier fra 29 små præludier (Wilhelm Hansen, SK00752) enten nr. 22 og 23 (som næsten udgør en lille præludium- og fugaform) eller nr. 1 og 3, som deler en ligetil, optimistisk klang. 

Eller
Som præludium Jesper Madsen ”Påskeblomst! hvad vil du her?”  fra 21 orgelkoraler (Egtved MKC012) og som postludium Egil Hovland “Herre Jesus, vi er her”/ ”Jesus Frelser, vi er her” (Norsk Musikforlag LY545)

Vokalt
Taizé-sang for kor og evt. menighed: "Vent kun på Gud”/”Wait for the Lord” unisont eller flerstemmigt med akkompagnement ud fra de lokale muligheder – klaver, orgel, andre instrumenter (evt. kan koret indlede, og menigheden hoppe på efter et nogle gennemsyngninger - husk at det meditative aspekt først kommer frem efter mange gentagelser) Taizé-sangen har en stille jubel i sig, og kan strækkes så langt som man vil, afhængigt af de lokale variationsmuligheder (instrumenter, én- eller flerstemmig sang etc.). Derfor er den god som kontemplationsmusik efter prædiken eller som en stemningsfuld indledning til dagens gudstjeneste.

Kormusik for ligestemmigt kor
Jesper Madsen: ”Du, lysets Gud, vi takker dig” (SA) fra Cantorinus 3 (Egtved FU74-0).
Jesper Madsen skrev ikke mange salmemelodier. Denne melodi lægger sig tæt op ad tekstens inderlige tone, men har også nogle træk, der kan gøre den lidt vanskelig som fællessalme. Som korsalme med et mindre erfarent kor fungerer den dog fint.

Kormusik for blandet kor
Johs. Rhau/ Chr. Vestergaard-Pedersen: ”En liden stund” (SAB) fra Musik til gudstjenesten (Engstrøm & Sødring, ES526). 
Teksten synges på de forskellige melodier til ”Du, Herre Krist”. Her er valgt en af to fine, gamle melodier for at sætte teksten i et andet og mere indadvendt lys. Christian Vestergaard-Pedersens arrangement er enkelt og velfungerende.