Fortsæt til hovedindholdet
4. søndag efter trinitatis
Kollekt 4. s. e. trinitatis

Kollekt

Igen blev vi glade for salmebogens kollekt til dagen, nemlig den første af de to, der nævnes (Veit Dietrich). Den er klar og tydelig i henvendelsen til Gud, og der er kraft i de korte sætninger. Kollekten fra Indgangskollekter (Vartov-kollekterne) kunne vi også finde på at bruge denne søndag. Også den er enkel og klar. Vi tænker, at hvis hele denne søndag kan udtrykkes så enkelt som: Vær barmhjertige! – så er det godt med en tilsvarende enkel kollekt.


Om at vælge kollekt
Hvad skal en indgangskollekt kunne? Den skal for det første have kraften til at løfte hele gudstjenesten og samle alle tilstedeværende i bevidstheden om, at nu er vi til gudstjeneste for at høre evangeliet og fejre dåb og nadver. Den må derfor også gerne fortælle, hvad gudstjenesten handler om, for eksempel ved at henvise mere eller mindre direkte til evangeliet. Sproget i en kollekt skal have nerve og egne sig til bøn på alles vegne. Hellere en kort kollekt, der er tæt og solid, end en lang, der er forklarende og udredende.

I gudstjenesteforberedelsen har vi valgt at finde kollekten til sidst, efter at have læst dagens tekster, fundet salmerne og gjort prædikenovervejelserne. Vi har brugt følgende samlinger:

Den danske salmebog, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag, 2002 
Tillæg til alterbogen, Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag, 1993
Gudstjenestens bønner I, Aros Forlag, 2012
Indgangskollekter (Vartov-kollekterne), Poul Kristensens Forlag, 1993