Fortsæt til hovedindholdet
Skærtorsdag
Musikvalg skærtorsdag

Musikvalg

Forslag til vokal- og instrumentalmusik 

Vokalt
Blandet kor
John Frandsen: ”Han glemmer mig aldrig” i 15 Grotrian-salmer for blandet kor a capella (Edition Wilhelm Hansen)

Ligestemmigt kor
Bo Grønbech: ”Vær stærk, min sjæl, i denne tid” i Cantorinus III (Edition Wilhelm Hansen)

Instrumentalt
Præludium
Peter Møller: ”Dorisk” (evt. efterfulgt af ”Hypodorisk”, jf. Peter Møllers forord) i 10 præambler for orgel (Edition Egtved)

Postludium
Peter Møller: ”Æolisk” i 10 præambler for orgel (Edition Egtved)

Som nævnt i vores salmevalg og i de homiletiske overvejelser har vi valgt at tage udgangspunkt i den urolige, akavede, ængstelige og dybt forvirrede stemning, der hersker i forbindelse med både forberedelsen og indtagelsen af den sidste nadver.

Vi har forsøgt at lade musikvalgene afspejle dette, og her ser vi en oplagt mulighed for at lade den frie og lidt skæve tonalitet komme til sin ret.

På kor-siden har vi derfor valgt Grotrians spidsfindige, men også trøsterige tekst, ”Han glemmer mig aldrig”. Grotrian kaster om sig med billeder, som vi måske ikke umiddelbart forstår, men som alligevel kan tale til os. I John Frandsens melodi og sats får skæve taktarter og åben harmonik tekstens univers til at træde tydeligt frem. Har man ligestemmigt kor, kan man enten nøjes med Frandsens melodi og selv spille til, eller man kan vælge ”Vær stærk, min sjæl, i denne tid”, som også i nogen grad rummer en åben harmonik.

Peter Møllers præambler tager udgangspunkt i en kirketoneart, men forholder sig meget frit til den. I stedet for at holde sig strengt til den statiske og genkendelige kirketoneart, varierer han satserne med spændinger og dissonanser, der gør dem velegnede til at indramme dagens gudstjeneste.

De enkelte præambler er denne dag udvalgt efter toneart for at skabe sammenhæng til henholdsvis første og sidste salme. Det doriske præludium lægger fint op til ”Tunge, mørke natteskyer”, der også slutter i D, mens Janne Marks salme, ”Syng for alverdens urolige hjerter” som går i a-mol, efterfølges af den æoliske sats. Ved et anderledes salmevalg, vil det derfor være oplagt at kigge på nogle af de andre præambler i Peter Møllers udgivelse.