For 1700 år siden fik den kristne kirke ved kirkemødet i Nikæa sin første formelle trosbekendelse og sit første dogme. Denne begivenhed vil vi markere ved på dette kursus at undersøge nikænums kirkepolitiske, teologihistoriske, dogmatiske og praktisk teologiske forudsætninger og implikationer.
Kirkemødet i Nikæa år 325 – også kaldet det første økumeniske koncil – var på flere planer en revolutionerende begivenhed. Dels markerer det begyndelsen på en ny kirkepolitisk situation i den græsk-romerske verden, hvor statsmagten øver tydelig indflydelse over kirkens anliggender og fremmer behovet for teologisk ensretning. Dels markerer Nikæa startskuddet på en række økumeniske konciler, der har haft afgørende indflydelse på vores opfattelse af, hvad der kendetegner hhv. kristen ortodoksi og hæresi.
Og endelig kan man med teologer som Karl Barth, Robert W. Jenson og David Bentley Hart også anskue den nikænske teologi som et revolutionerende nybrud i antikkens gudsforståelse og metafysiske tænkning, der med dens betoning af Sønnens væsenslighed med Faderen afslører, at Gud i sit væsen er et fællesskab, der direkte – uden formidlere og bindeled – kan henvende sig til og forbinde sig med den skabte og faldne verden.
På dette kursus markerer vi 1700-året for kirkemødet i Nikæa ved at undersøge de teologi- og kirkepolitiske forhold omkring den nikænske bekendelses tilblivelse og konsekvenserne for eftertiden. Vi skal se nærmere på, hvad der teologisk set stod og fortsat står på spil med den kristne, trinitariske gudsforståelse, ligesom vi også vil beskæftige os med folkekirkens (oldkirkelige) bekendelsesgrundlag og undersøge dets betydning og gyldighed for os i dag. Endelig vil vi også arbejde med, hvordan det trinitariske gudsbillede kan bringes i spil i forbindelse med kirkelige handlinger og samtaler i tilknytning til disse handlinger.1. Trinitarisk teologi i dag
2. Øvelser, tekstlæsning, fælles drøftelse
Lektor emerita, ph.d., Else Marie Wiberg Pedersen:
Folkekirken og dens (oldkirkelige) bekendelsesgrundlag: hvad er meningen?
Cand.mag., ph.d., Johannes Aakjær Steenbuch:
Oldkirkens trinitariske stridigheder og den nikænske løsning - hvad stod på spil?
Uddannelsesleder, ph.d., Ulla Morre Bidstrup, FUV:
Hvordan formidles det trinitariske gudsbillede ved samtaler og kirkelige handlinger?
Generalsekretær i Danske Kirkes Råd, ph.d., Emil Bjørn Hilton Saggau:
Kirkemødet i Nikæa - teologiske og kirkepolitiske perspektiver
Lektor, ph.d., Lars Sandbeck, FUV:
1. Den nikænske trosbekendelse og den treenige Gud
2. "For vores frelses skyld": treenig apokatastasis