Bemærk at der er tale om et eksternat-kursus i FUV's lokaler i Vartov!
Uddybende kursusbeskrivelse:
Apologetik er en disciplin, som ikke har været dyrket i nævneværdig grad i protestantisk sammenhæng. Det forholder sig anderledes i den katolske teologi, hvor man ikke i samme grad som i protestantismen har adskilt tro og fornuft, men siden middelalderen holdt fast i såvel troens fornuft som fornuftens evne til at underbygge en række elementære kristne doktriner. De to engelske forfattere, G. K. Chesterton og C. S. Lewis, kan fremhæves som eksempler på moderne apologeter, der indså, at kristendommen i det sekulært moderne står i behov for at blive forsvaret.
I nyere tid, særligt efter Den Nye Ateismes opståen, synes apologetikken at have opnået større udbredelse. Såvel protestantiske som katolske og ortodokse teologer – eksempelvis Alister E. McGrath, Edward Feser og David Bentley Hart – har udgivet vægtige bøger, der svarer igen på den aggressive kristendomskritik, argumenterer imod naturalismens reduktion af mennesket og tilværelsen, og fremhæver kristendommen som en vigtig modstemme til en kultur og et samfund, der i stigende grad synes at have mistet troen.
På kurset vil vi stille skarpt på en række af de vigtigste udfordringer, kirken og kristendommen står over for i dag, ligesom vi vil beskæftige os med centrale emne i den moderne kristne apologetik: forudsætninger for gudstroen, forholdet mellem tro og viden, menneskesynet og folkekirkens berettigelse i det moderne samfund.
Prof.em., dr.theol. Viggo Mortensen:
1.-2. Udfordringer til kirke og kristendom i det 21. århundrede.
Gymnasielektor, ph.d., Lars Christiansen:
C.S. Lewis’ – en moderne apologet
Professor ved Niels Bohr Instituttet, Johan Peter Uldal Fynbo:
Tro og viden – hvordan og hvorfor kan man dyrke begge dele?
Adjunkt, ph.d., Mads Peter Karlsen: Hvorfor arvesynden er værd at kæmpe for
Generalsekretær i Kirkefondet, Henrik Bundgaard Nielsen:
Forsvar for folkekirken – folkekirkens berettigelse i et sekulært og
multireligiøst samfund.
1. Moderne kristen apologetik.
2. Fundamentalteologi – om gudstroens nødvendige forudsætninger.