Fortsæt til hovedindholdet
FUV
Kursusprogram

Ansatte ved studentermenighederne

Hvad betyder det, hvordan man fortæller om sit liv? Hvilken forskel gør det, hvordan man fortæller om det, der er svært eller om traumatiske oplevelser? Har det betydning for ens selvopfattelses, ens opfattelse af verden og i sidste ende af Gud? Det er den slags spørgsmål, kurset vil forsøge at give svar på ud fra teologiske, psykologiske, litterære og terapeutiske indfaldsvinkler, og på en måde, der gerne skulle være relevant for studenterpræster.

Bemærk at der er tale om et eksternat-kursus i FUV's lokaler i Aarhus!

NB: Angående formen ved eksternat-kursus:
Man sørger selv for evt. indkvartering, morgenmad alle dage og aftensmad mandag til onsdag. Der vil blive serveret kaffe og brød første formiddag, frokost hver dag, aftensmad torsdag og kaffe og sødt/frugt i løbet af dagene.

Herudover afvikles kurset efter de samme retningslinjer som ved et internatskursus i Løgumkloster. Det vil sige, at deltagerne forpligter sig til at deltage i hele kurset og kursusdagen i fuld udstrækning og ikke påtager sig eller pålægges tjenstlige opgaver, mens kurset forløber.
Uddybende kursusbeskrivelse:
Livsfortælling er snævert knyttet til identitet, og den narrative psykologi er netop optaget af forholdet mellem fortælling og identitet. Man er den, man fortæller, men også den, man fortælles af andre. Der er altid sprækker i den selvfortalte historie om hvem man er, der gør det muligt at fortælle sin historie på ny, og dermed også se sig selv på en anden måde. Det er i hvert fald påstanden i den narrative teologi, hvor den bibelske fortælling eller den kristne grundfortælling som sådan, rummer et korrektiv til fortællingen om, hvem man er, eller tyder den enkeltes livshistorie på en særlig måde. Den narrative terapi udnytter også dette, når den forsøger at identificere skjulte eller fortrængte fortællelag, og dermed ændre en (negativ) selvopfattelse. Det bliver meget konkret, når deltagerne gennem øvelser får mulighed for at gå i kødet på livsfortællingen som en metode til at afkode den adfærd og de mønstre som dækker over individers handlinger og deres “sande” betydning for den enkelte – med særligt henblik på unge og problemer som selvskade og skam.

Det autobiografiske fylder meget i nyere dansk litteratur, og vi vil se på, hvordan dette blik på den personlige livshistorie behandles og forekommer så relevant. I den forbindelse byder kurset også på et autobiografisk skriveværksted, hvor deltagerne under kyndig vejledning selv kan forsøge sig i denne genre. Vi får besøg af den unge forfatter Gry Stokkendahl Dalgas, der skriver om kønsidentitet ud fra sine eget liv. Endelig vil kursusleder Peter Nejsum som case fortælle om sin tyske morfars historie, ud fra podcasten ”Min morfars breve fra krigen”, der viser, hvor dybe spor forskellige begivenheder kan trække i et menneskes liv.

Af programmet:
Peter Nejsum:
1. Livsfortælling og teologi. Introduktion til kurset.
2. ”Håb – hvor jeg hader det ord!” Min tyske morfars historie som case.

Professor Dorthe Kierkegaard Thomsen, Psykologisk Institut, AU:
1.-2. Livshistorie, identitet og mening. Den narrative psykologis tilgang til livshistorie.

Adjunkt, ph.d. Mikkel Gabriel Christoffersen, Afd. for Praktisk Teologi, KU:
Skammens teologi.

Litteraturformidler, cand.mag. Nanna Damsgaard Larsen:
Autobiografien i ny dansk litteratur – herunder autobiografisk skriveværksted.

Forfatter Gry Stokkendahl Dalgas i samtale med Nanna Damsgaard Larsen.

Kognitiv terapeut Juri Rao:
Narrativ terapi – fortællingen om os selv som forståelse af os selv. Unge, identitet, selvskade og skam.

Dato:21. marts - 24. marts 2022
Kursusleder:Sognepræst Peter Nejsum
Målgruppe:Indbudt gruppe
Kursustype:Eksternatkurser
Kursussted:Pindstrup Centret
Kursus-id:K. 23/22 - 2494
Ansøgningsfristen er udløbet