Fortsæt til hovedindholdet
FUV
Kursusprogram

Bibelens gudsbilleder og teologiens gudsbegreber

I bibelen er talen om Gud som regel billedlig, konkret og relationel. I den filosofiske teologi tales der derimod ofte om Gud i et mere abstrakt begrebssprog. Kursets præmis er, at ingen af delene kan undværes, og at vi som præster og teologer skal kunne beherske begge diskurser, hvis vores tale om Gud skal have et meningsfuldt og opbyggeligt indhold.

I kristendommen er der en lang tradition for at bruge billedlige udtryk om Gud. Det ser man blandt andet i de bibelske tekster og i kirkens liturgi. Gud omtales som ”han”, han kaldes vores ”far”, han bor i ”himlen”, han har et ”ansigt”, som han kan løfte og lade lyse over os, og Jesus sidder ved hans ”højre side”. Kirken kaldes ”Guds hus”, og her kommer vi for at høre, hvad Gud vil ”tale” til os. Et sted i bibelen beskrives Gud ligefrem som en ”gammel af dage” med ”klæder hvide som sne” og hår ”rent som uld”, ligesom vi kan læse, at han før syndefaldet gik spadsereture i Edens have.

Alle disse antropomorfe billeder er jo ikke bogstaveligt sande. Det er billedsprog. Og fordelen ved billedsproget er blandt andet, at det formår at gøre det abstrakte mere anskueligt og konkret. Ved at udstyre Gud med menneskelige træk gør gudsbillederne det muligt for os at forholde os følelsesmæssigt og tillidsfuldt til Gud. Billederne giver os en menneskelig Gud i øjenhøjde.

Men det bibelske billedsprog kan ikke stå alene. Der er også brug for en begrebslig refleksion over, hvem og hvad Gud er. Som teologer skal vi tale om Gud, og for bedre at kunne forstå, hvad der i det hele taget menes med ordet Gud, har vi brug for, at billederne og begreberne gensidigt belyser hinanden. Med en lettere omskrivning af et Kant-citat kan man sige, at billeder uden begreber er blinde, og at begreber uden billeder er tomme. Uden billederne bliver Gud hurtigt abstrakt og uvedkommende. Uden begreberne forfalder gudstroen nemt til naiv antropomorfisme, som kirkefremmede skeptikere og konkrettænkende mennesker har vanskeligt ved at forbinde noget meningsfuldt med. I visse ateistiske kredse er det ligefrem en intern joke at omtale Gud som en himmelnisse.

På dette kursus skal vi reflektere teologisk og begrebsligt over bibelens, salmernes og liturgiens gudsbilleder. Vi skal undersøge de muligheder og begrænsninger, de forskellige måder at tale om Gud på hver især rummer. Hensigten er at nå frem til en mere præcis, opbyggelig og vedkommende tale om den Gud, som vi altid vil have vanskeligt ved at forstå og sætte ord på.

Sognepræst, Leise Christensen:
Gammeltestamentlige gudsbilleder i forkyndelse og undervisning

Valgmenighedspræst, ph.d., Jesper Tang Nielsen:
Møder med Gud: gudsbilledet i Det Nye Testamente

Lektor, dr.theol., Jakob Wolf, KU:
Det hellige - hvad erfaringen fortæller os om Gud

Salmedigter, forfatter, ph.d., Iben Krogsdal:
Gudsbilledet i nyere salmer

Lektor, ph.d., Else Marie Wiberg Pedersen, AU:
Som mand og kvinde. Gud og køn

Lektor, ph.d., Lars Sandbeck, FUV:
1. Gudsbegreb og gudsbillede - om troens fornuft
2. Den store finale: eskatologi og gudsbillede
Dato:15. april - 19. april 2024
Kursusleder:Lektor, ph.d. Lars Sandbeck
Målgruppe:Præster
Kursustype:Internatkurser
Kursussted:FUV Løgumkloster/Refugiet
Kursus-id:K. 41/24 - 2905
Ansøgningsfristen er udløbet