Fortsæt til hovedindholdet
FUV
Kursusprogram

Beredskabspræster - Den akutte situation

At gå dødsbud i forbindelse med selvmord vil ofte indebære at møde de samme bredspektrede reaktioner som ved andre tragiske og uventede dødsfald. Fagpersonen afkræves evnen til at stå fast forankret i et rum, hvor hændelsen river alt velkendt væk, og afmagten sætter alle til vægs. Hen over tid folder de særlige vilkår sig derefter ud for efterlevende efter selvmord. Det kræver en fortsat kropslig ankringsevne for fagpersonen koblet med konkret viden om det særlige ved selvmordstab. 

Charlotte Rørth og Liselotte Kragh Hornemann vil med deres erfaring som henholdsvis efterladt og som rådgiver i NEFOS afsøge, hvad der kan være på spil i både akuttiden og i det langstrakte hverdagsliv, som følger i kølvandet af et selvmord. De to vil dernæst lægge en vifte af konkrete spørgsmål og scenarier ud som udgangspunkt for aftenens gruppearbejde.

Charlotte Rørth, f.1962, journalist og forfatter til en række bøger om tro og spiritualitet, arrangerer retræter, foredrags- og skrivekurser blandt andet for efterladte til selvmord. Hendes yngste søn tog sit eget liv i 2014.

Liselotte Horneman Kragh, f. 1962, teolog, underviser, foredragsholder og tidligere sognepræst har gennem en årrække været rådgiver i NEFOS (Netværket for selvmordsramte). Hun er medforfatter til bogen I selvmordets kølvand – hjælp til at bære det ubærlige, Eksistensen 2019 og forfatter til to bøger om døden. 

Mette Hanrath, som er uddannet psykolog og arbejder som funktionsleder og faglig beredskabsleder i psykiatrien i Region Midt, vil i sit oplæg have fokus på den akutte fase - hvordan der ydes psykisk førstehjælp og krisestøtte, men også hvordan der over tid kan sættes ind og samles op. Enhver form for traumatisk oplevelse – om det er dødsfald, fysisk eller psykisk sygdom eller tab af noget betydningsfuldt – så vil den menneskelige krop og psyke reagere. Menneskers måde at reagere på er langt fra ens. Dog er der alligevel fælles træk/symptomer, som er vigtige at lægge mærke til og handle ud fra både straks, men også over tid.

Journalist og forfatter Charlotte Rørth og tidl. sognepræst Liselotte Hornemann Kragh:
Bud om selvmord: At kunne stå i rummet, når tsunamien rammer, og når den bliver hverdag

Funktionsleder, psykologfaglig bered-skabsleder i Region Midt Mette Hanrath:
Når ulykken rammer – og krop og psyke belastes  

Mette Hanrath:
Gruppearbejde og træning i spørgeteknikker, samt det at formidle viden om mulige reaktioner og håndtering af disse

Konsulent i præhospitalet i Region Midt Joan Quistgaard og psykolog Mette Hanrath:
Psykosocial planspil/dilemma spil

Ledende beredskabspræst og hospitalspræst Annette Vinter Hedensted:
Oplæg om erfaringer fra hospitalet i mødet med mennesker i krise – hvad har præsten at bidrage med?

Sogne- og beredskabspræst Vicky Fredslund Popp og hospice- og beredskabspræst Natalia Packert Andresen:
Oplæg om undervisning og kontakt med Midt- og Vestjyllands politi.


Dato:25. september - 27. september 2024
Kursusleder:Annette Vinter Hedensted
Målgruppe:Funktionspræster
Kursustype:Internatkurser
Kursussted:FUV Løgumkloster/Refugiet
Kursus-id:K. 68/24 - 2972
Ansøgningsfristen er udløbet