Forestillingen om, at Gud er almægtig, er blevet opfattet som en selvindlysende og ubetvivlelig sandhed i store dele af den kristne tradition. Samtidig har teologer dog aldrig helt kunnet blive enige om, nøjagtig hvad det vil sige, at Gud er almægtig, ligesom også det eksistentielle problem om forholdet mellem Gud og det ondes eksistens fortsat rejses med uformindsket styrke og anfægtelse.
Kurset er et eksternat, der afholdes på FUV i København. Deltagerne skal selv sørge for overnatning og morgenmad.
NB: Angående formen ved eksternat-kursus:
Herudover afvikles kurset efter de samme retningslinjer som ved et internatskursus i Løgumkloster. Det vil sige, at deltagerne forpligter sig til at deltage i hele kurset og kursusdagen i fuld udstrækning og ikke påtager sig eller pålægges tjenstlige opgaver, mens kurset forløber.
Teodicéproblemet – hvis Gud er god, hvor kommer det onde så fra? – er ældgammelt og dukker op både i Det Gamle Testamente og i den græske filosofi længe inden kristendommens opståen. Ikke mindst i kraft vores egen tids voldsomme politiske polarisering, blodige krige, omsiggribende klimaangst og endnu frisk erindrede coronapandemi udgør det ondes eksistens for mange mennesker i dag en voldsom eksistentiel anfægtelse, der i bedste fald udfordrer og i værste fald underminerer troen på og tilliden til Gud. Hvilke eksistentielle, sjælesørgeriske og teologiske tanker kan vi som kristne gøre os og bringe videre ind i samtalen med andre mennesker om denne problemstilling?
På kurset vil vi beskæftige os med teodicéproblemet eksegetisk, teologihistorisk og systematisk-teologisk. Vi skal se nærmere på væsentlige lighedspunkter mellem og udviklinger inden for gudsbegrebet fra antikken til i dag, dykke ned i Det Gamle Testamentes gudsbillede og forståelsen af Guds magt i biblen og reflektere over, hvordan vi kan forstå Guds almagt og forsyn, ondskabens væsen og menneskehedens ultimative skæbne. Endelig vil vi også beskæftige os både eksistensfilosofisk og sjælesørgerisk med lidelsens og det ondes problem, som næppe forsvinder i løbet af kurset, men som vi forhåbentlig kan komme til at lære at forholde os til på en måde, der bringer kvalificeret håb og livsmod.
Gammel Testamente og almagten
Professor, ph.d., Anders-Christian Jacobsen, AU:
Ud af Guds kærlighed: skabelse og forsyn
Sognepræst, ph.d., Karen Felter Vaucanson:
Ondskab som åbenbaring? Procesteologi og teodicéproblemet
Lektor emeritus, dr.theol., Jakob Wolf:
Almagt og teodicé
Lektor emeritus, Leif Andersen, Menighedsfakultetet:
Gud og det onde
Studielektor, ph.d., Maria Baastrup, FUV:
Sjælesorg og gudsbillede
Lektor, ph.d., Lars Sandbeck, FUV:
1. Lidelsens problem og spændingen mellem Guds godhed og almagt
2. Når dødens og ondskabens magt opløses - Guds eskatologiske almagt