Fortsæt til hovedindholdet
FUV
Kursusprogram

Danskernes tro i dag – sociologisk og teologisk belyst

Hvordan arbejder vi som folkekirke målrettet med at bygge bro til en religiøst mangfoldig medlemsskare, som hverken tror det samme eller har fælles religiøs praksis? Hvad tror danskerne i det hele taget på i dag, og hvordan påvirker det folkekirkens forkyndelses- og aktivitetsmuligheder?

Dette er et geografisk betinget internatskursus!

Et geografisk betinget internatkursus et kursus, hvor kursister med ansættelsessted i en vis afstand fra kursus stedet, får betalt indkvartering, mens dette ikke er tilfældet for kursister, som har ansættelsessted tæt på. 

”Der er mere mellem himmel og jord”; ”Jeg tror ikke på guder”; ”Min tro bor i hjertet, så derfor behøver jeg ikke gå i kirke”. Danskerne er i dag ikke nødvendigvis mindre religiøse end tidligere. Men de er religiøse på andre måder, og gerne på nogle måder, som udfordrer folkekirken på forskellig vis.

Der er for eksempel de såkaldt kulturkristne, som er glade for kirken, men forholdsvis uinteresserede i den kristne tro. Der er de spirituelle, som synes godt om den kristne tro (på deres helt egen måde, naturligvis), men som ikke bryder sig om dogmatik og kirkelig bedrevidenhed. Der er kirkefremmede og kirkevante, synkretister og agnostikere, måske-kristne og anti-kristne.

På dette kursus vil vi beskæftige os med spørgsmålene: Hvad tror danskerne (på) i dag? Hvad er deres holdning til folkekirken og den kristne tro? Hvilke udfordringer og muligheder stiller det nye religiøse klima præsterne over for i forkyndelsen og undervisningen? Og hvilke opgaver er af særlig vigtighed for kirken i denne situation?

Kurset vil bringe teologiske, kulturanalytiske og kirkesociologiske perspektiver i spil for at få tegnet et så præcist billede som muligt af danskernes religiøsitet, syn på og forhold til folkekirken. Derudover vil vi arbejde med gudstjenesten og undersøge relevansen af forskellige gudstjenesteformer i forhold til en pluralistisk og segmenteret menighed. Endelig vil vi også overveje teologisk, hvordan vi som kristne kan/bør forholde os til to hovedtendenser i nutidens samfund: den religiøse mangfoldighed og den religiøse ligegyldighed.

Et geografisk betinget internatkursus et kursus, hvor kursister med ansættelsessted i en vis afstand fra kursus stedet, får betalt indkvartering, mens dette ikke er tilfældet for kursister, som har ansættelsessted tæt på. 

Det betyder, at:

·         har du ansættelsessted INDEN for det relevante nærområde (se nedenunder), skal du selv                    sørge for indkvartering, morgen- og aftensmad. Frokosten sørger FUV for.

·         har du ansættelsessted UDEN for det relevante nærområde (se nedenunder), sørger FUV for                din indkvartering, morgenmad og frokost. Aftensmad skal du selv sørge for.

Kursusdagene begynder kl. 9.15 (mandag dog kl. 13.00) og slutter kl. 17.00 (fredag dog kl. 13.00). På nogle kurser vil der være fælles afslutningshygge i form af spisning eller en lettere anretning torsdag aften.

Herudover afvikles kurset efter de samme retningslinjer som ved et internatkursus i Løgumkloster. Det vil sige, at deltagerne forpligter sig til at deltage i hele kurset og kursusdagen i fuld udstrækning og ikke påtager sig eller pålægges tjenstlige opgaver, mens kurset forløber.

NÆROMRÅDE til et geografisk betinget internatkursus på FUV’s lokation Skt. Markus Kirkeplads 1,1. 8000 Aarhus:

Alle provstier i Aarhus Stift
Hedensted provsti
Vejle provsti


Vidensmedarbejder, ph.d., Karen Marie Leth-Nisse, FUV:
Folkekirkemedlemmernes tro og religiøse praksis

Frimenighedspræst, formand for Mission Afrika, Anne Mie Skak Johanson:
Bankede Gud på? Danskernes tro i dag

Salmedigter, forfatter, ph.d., Iben Krogsdal:
1. Vi mislykkede guder
2. Salmer til tiden

Teologisk vidensmedarbejder, ph.d., Kirsten Donskov Felter, FUV:
Tro og mening i præsternes arbejde

Lektor, ph.d., Jette Bendixen Rønkilde, FUV:
1. Kirkegængere og gudstjeneste i bevægelse
2. Gudstjenesteworkshop

Lektor, ph.d., Lars Sandbeck, FUV:
1. Folkekirken i en sekulær og religiøst pluralistisk tid
2. Efterlivstro i senmoderniteten
Dato:1. september - 5. september 2025
Kursusleder:Lektor, ph.d. Lars Sandbeck
Målgruppe:Præster
Kursustype:Geografisk betinget internatskursus
Kursussted:FUV Aarhus, Skt. Markus Kirkeplads 1,1, 8000 Aarhus C
Ansøgningsfrist:1. juni 2025
Kursus-id:K. 55/25 - 3126