Fortsæt til hovedindholdet
FUV
Kursusprogram

Digital sjælesorg og kommunikation - København

I den digitale tidsalder, hvor vi ofte erstatter det personlige møde mellem mennesker med virtuelle møder, hvor vi bruger de digitale platforme som middel til kontakt med omverdenen, kræves der nye måder at kommunikere på både teknologisk og mentalt. I den traditionelle sjælesorgssamtale, hvor præst og konfident mødes ansigt til ansigt, kan vi se hinanden i øjnene, og ud over det verbale sprog har vi mimik, kropssprog og intonation til rådighed, når vi kommunikerer med hinanden. Det betyder, at vi kan understøtte, bekræfte og krydre vores budskab gennem nonverbal kommunikation med smil, tårer, lyde, blikke og gestik. Sjælesorgssamtalen i det digitale rum, på mail, på sms, på de sociale medier og i det anonyme chatrum, hvor vi ofte kun har ordene at gøre godt med, må vi som sjælesørgere bruge andre kommunikative greb for at kompensere for det nonverbale sprog. Vi kan ikke umiddelbart transformere den fysiske kommunikationsform ind i det digitale rum. Vi må aflære tillærte afkodninger og de sædvanlige sproglige manøvrer og lære at opøve nye kommunikative færdigheder og koder inden for digital chatkommunikation. På kurset vil sjælesorgen i det digitale rum blive belyst gennem viden og erfaringer på området fra bla. Folkekirkens digitale indgang til sjælesorgen, fra den svenske kirkes tilsvarende tilbud, gennem oplæg om sorg samt højt kvalificeret indføring i kommunikation på de sociale medier ved en kommunikationsekspert.

Bemærk at der er tale om et eksternat-kursus i FUV's lokaler på Vartov!
NB: Angående formen ved eksternat-kursus:

Man sørger selv for evt. indkvartering, morgenmad alle dage og aftensmad mandag til onsdag. Der vil blive serveret kaffe og brød første formiddag, frokost hver dag, og kaffe og sødt/frugt i løbet af dagene.

Herudover afvikles kurset efter de samme retningslinjer som ved et internatskursus i Løgumkloster. Det vil sige, at deltagerne forpligter sig til at deltage i hele kurset og kursusdagen i fuld udstrækning og ikke påtager sig eller pålægges tjenstlige opgaver, mens kurset forløber.


Sogne- og hospicepræst, MHP, ph.d. Ole Raakjær:
Sjælesorgen overordnet

Leder af Sjælesorg på Nettet og sjælesørger Pernille Hornum:
Folkekirkens digitale chat Sjælesorg.nu 

Ledende præst, Nina Sagovinter:
Oplæg om digitale sjælesorg i Sverige 

Kommunikationsekspert Katrine Thielke:
1. Den svære digitale kommunikation
2. Workshop: Træn metoden på rigtige eksempler
3. Sjælesørgerens digitale profil


Dato:4. september - 5. september 2025
Kursusleder:Pernille Hornum
Målgruppe:Præster
Kursustype:Eksternatkurser
Kursussted:FUV København, Farvergade 27F, 2. sal, 1463 København K.
Ansøgningsfrist:4. juni 2025
Kursus-id:K. 57a/25 - 3186